Home

Achtergrond 176 x bekeken

Aspergeseizoen niet vertraagd door koud weer

De start van het aspergeseizoen heeft geen vertraging opgelopen door het koude voorjaar.

Vollegrondasperges worden volop geoogst, meldt Walter Gubbels van de gewascommissie asperge. "De relatief hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de asperges goed gedaan." Prijzen lagen vlak voor Pasen op 11 euro per kilo voor de dubbel A-sortering. "Dat zijn extreem hoge prijzen." Volges Gubbels heeft het mooie weer de consumptie van asperges goed gedaan. Daarnaast heeft de start van het aspergeseizoen veel publiciteit gegenereerd.

Momenteel liggen de prijzen van een kilo asperges tussen de € 4,75 tot € 4,80. Het aanbod groter nu ook de vollegrondstelers in productie zijn gekomen. Het prijsniveau is ongeveer gelijk aan vorig jaar. "Het valt me overigens op dat asperge een positieve uitzondering vormt in de groenteprijzen." Uit cijfers van het LEI en het Productschap Tuinbouw blijkt dat asperges zo’n 5 procent duurder zijn dan twee jaar geleden.

Ook groene asperges verkopen goed. "Een kilo asperges, maat A, kost circa 5 euro. We staan op het punt om ook paarse asperges te leveren," aldus Gubbels. Over de verwachting van dit seizoen kan Gubbels niet veel zeggen. Het enige dat een goed verloop zou kunnen dwarsbomen is een hittegolf. Nederlandse asperges zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Nederlandse markt, omdat Duitsland voldoende eigen productie heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.