Home

Achtergrond 181 x bekeken

Argentijns landbouwconflict nog niet opgelost

Argentijnse boeren zijn nog niet tot een akkoord gekomen met de overheid over het terugbrengen of afschaffen van exportbelastingen.

De vier dominante boerenorganisaties hebben verklaard desondanks voorlopig niet te staken. Boeren in Argentinië staakten vorige maand een week, met name vanwege een 35 procent hoge belasting op de export van soja. De boeren lijden onder droogte en stellen dat de wereldmarktprijzen voor soja al slecht genoeg is, en met deze belasting geen marge overblijft.

De regering stelt daar tegenover dat geld nodig is voor sociale programma’s voor de gehele bevolking. Ze stelt een derde van de inkomsten aan agrarische exportbelasting ter beschikking van provinciale noodfondsen. Het geld wordt vooral ingezet boeren te ondersteunen.

Landbouwproducten, en vooral mais, soja en rundvlees vormen vrijwel de gehele export van het Zuid-Amerikaanse land. De boerenorganisaties zeggen voorlopig in gesprek te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.