Home

Achtergrond 199 x bekeken

Amerikaans zuivelexport in 2008 flink gegroeid

De Verenigde Staten zijn de grote winnaar op het gebied van export van zuivelproducten over 2008. Dit blijkt een overzicht van de wereldhandel van het Productschap Zuivel (PZ).

De export van boter en boterolie door Amerika verdubbelde in 2008 ten opzichte van 2007 tot 90.000 ton. Op Nieuw Zeeland en de Europese Unie na werd de VS hierdoor in 2008 de grootste boterexporteur op de wereldmarkt. Dit is opmerkelijk omdat de wereldhandel in boter en boterolie in 2008 met 10 procent afnam tot 647.000 ton.

In 2008 verslechterde de exportpositie van de EU met 29 procent. Vraaguitval en goedkoper aanbod uit andere landen braken de EU op. De Nederlandse export van boter en boterolie daalde met 24 procent. In de kaasexport groeide de VS met 32 procent. De Europese Unie exporteerde ruim 43.000 ton minder. Van deze daling kwam 60 procent voor rekening van Denemarken en Nederland.

De wereldhandel in kaas is in 2008 met 9 procent gekrompen ten opzichte van 2007. Samen met de Oekraïne kende de VS vorig jaar de grootste groei in kaasexport. De twee landen opereren vooral in het goedkopere segment. De wereldhandel in mager melkpoeder nam in 2008 met 4 procent toe tot een volume van ruim een miljoen ton. Deze groei komt vrijwel volledig uit de VS.

Het exportvolume van de VS nam met ruim de helft toe (133.000 ton). Deze groei ging vooral ten koste van andere grote aanbieders als Nieuw Zeeland, de EU en Australië. De export van mager melkpoeder uit Nederland nam met 4 procent af. De wereldhandel in niet-mager melkpoeder nam in 2008 ten opzichte van 2007 fors toe met bijna 10 procent tot meer dan 1,5 miljoen ton. Europa nam hierbij een belangrijk deel voor haar rekening. Het exportvolume van de EU nam met 32 procent toe.

Opvallend is dat de export van mager melkpoeder naar Venezuela in 2008 meer dan tweeëneenhalf keer zo groot was dan in 2007. Venezuela is de belangrijkste bestemming voor mager melkpoeder op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.