Home

Achtergrond 758 x bekeken

Agerland test gebruik brandkalk in aardappelen

Agerland heeft proeven aangelegd in Zeeuws-Vlaanderen met brandkalk op aardappelen. Ook is een onderzoek gestart op proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat.

Brandkalk (gebrande kalk) is inzetbaar op zware en lichte grond, zegt Henk Frederix, productmanager Meststoffen bij Agerland. “Vooral op zware grond weekt het de kleiplaatjes los van elkaar. Dat zorgt voor een betere structuur. Dat verbetert de vochthuishouding en doordat er meer lucht in de bodem komt, bevordert het ook het bodemleven en verbetert het de mineralenbenutting. Aardappelen hebben door de brandkalk minder last van schurft.”

De brandkalk wordt op het land gebracht door loonbedrijf Buijze in Groede, die heeft geïnvesteerd in een strooier voor brandkalk. De proeven in Zeeuws-Vlaanderen worden aangelegd bij een aantal akkerbouwers, zegt Frederix. “Door een deel van een perceel niet met brandkalk te bestrooien kunnen boeren het verschil zien.”

In Flevoland is al ervaring opgedaan met brandkalk, zegt adviseur Geert Horlings van Agrarische Unie. “Het leid tot hogere opbrengsten bij gewassen. Maar het grootste voordeel zit hem in de betere structuur van de grond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.