Home

Achtergrond

Afspraken transgene teelt door lidstaten zelf

EU-lidstaten kunnen zelf blijven bepalen hoe ze het naast elkaar bestaan van gangbare en transgene gewassen regelen. Dat concludeert de Europese Commissie in een vandaag gepubliceerd rapport.

Enkele jaren geleden besloot de Commissie dat dergelijke afspraken rond 'coëxistentie' een zaak was van de lidstaten. Dit in antwoord op de roep van sommigen om ook dit Europees te regelen. Inmiddels hebben 15 lidstaten wetgeving rond coëxistentie aangenomen. Nog eens drie lidstaten hebben Brussel in kennis gesteld van ontwerp-wetgeving. In Nederland moeten boeren die transgene gewassen willen telen melden aan Dienst Regelingen wat ze waar willen verbouwen.

In 2011 bekijkt de Commissie de situatie opnieuw. In de EU zijn er zes lidstaten waar transgene gewassen worden verbouwd (Tsjechië, Duitsland, Spanje, Portugal, Roemenië en Slowakije); het betreft in alle gevallen de transgene maissoort MON 810.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.