Home

Achtergrond

Actieplan ECB laat nog op zich wachten

Het lukte de Europese Centrale Bank (ECB) deze week niet onzekerheid over het te volgen pad naar economisch herstel weg te nemen.

Het gevolg is dat belangrijke maatregelen voor herstel van de economie uitblijven, terwijl de handel kan profiteren van een dalende waarde van de euro. De euro daalde net als vorige week ten opzichte van alle belangrijke munteenheden. Vergeleken met zeven handelsdagen geleden is het verschil groot. De euro is nu nog 'maar' 1,32 dollar waard, tegen 1,35 dollar eerder.

Een rapporteur van de Zwitserse UBS Bank ziet voor de dollar een verdere waardestijging, "aangezien de Amerikaanse economie veerkrachtiger is dan die van de Eurozone en Azië". De yen verloor zelfs 4 procent. Belangrijker: het Britse pond staat 2,5 procent lager dan de euro.

De vraag blijft of de ECB de rente drastisch zal verlagen. Britse, Amerikaanse en Japanse tegenhangers hebben weinig ruimte meer voor verlaging, waardoor een rentestap de euro volgens analisten in een vrije val kan plaatsen. Exporteurs uit de Europese Unie kunnen een dergelijke stimulans goed gebruiken.

Vandaag bleek uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek dat in januari de handel met de VS, Groot-Brittannië en China met gemiddeld een kwart terugliep. De exporten naar Engeland voor sectoren als de sierteelt, voedingstuinbouw en intensieve veehouderij, liepen bijna een derde terug.

De 3 maanden Euribor daalt ondertussen verder. In het afgelopen kwartaal verlaagde de ECB de rente van 2 naar 1,25 procent, maar de Euribor daalde sinds begin dit jaar zelfs met meer dan 50 procent tot een niveau net boven de 1,40 procent. Banken plaatsen echter nog altijd een premie op de prijs vanwege vermeende hogere risico’s.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.