Home

Achtergrond 281 x bekeken

Aandeel duurzame energie toegenomen

Het aandeel van duurzame energie is vorig jaar gegroeid van 2,9 naar 3,4 procent van het binnenlands energieverbruik, vooral door biomassa en windenergie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bijdrage van biomassa steeg van 1,8 naar 2,2 procent. Het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales nam toe en er werden drie installaties in gebruik genomen die afvalhout en mest omzetten in stroom.

Het gebruik van biobrandstoffen in het wegverkeer nam licht toe. Dat groeide van 2,8 naar 3,0 procent van het totale verbruik van benzine en diesel. Vorig jaar zijn in de verkochte benzine en diesel iets minder biobrandstoffen bijgemengd. De leveranciers van de autobrandstof hoefden minder bij te mengen, omdat een jaar eerder aanzienlijk meer was bijgemengd dan de verplichte hoeveelheid.

Ruim 1 procent van de energievoorziening was in 2008 afkomstig van Nederlandse windmolens. Deze molens produceerden ongeveer een kwart meer energie dan het jaar daarvoor. Deze toename werd vooral veroorzaakt door het bijplaatsen van nieuwe grote molens, zowel op land als op zee.

Andere vormen van duurzame energie, waaronder zonne-energie en waterkracht, waren vorig jaar goed voor 0,2 procent van het verbruik.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.