Home

Achtergrond 435 x bekeken

iPod als lokkertje voor prik valt slecht bij Klink

Een iPod als lokkertje voor prikken tegen baarmoederhalskanker is in slechte aarde gevallen bij minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Hij ziet liever dat meisjes met goede voorlichting over de streep worden getrokken om zich te laten vaccineren. "Het beïnvloeden van die afweging met materiële prikkels keur ik af'', antwoordt de minister woensdag op vragen van de SP.

De GGD Gelre-IJssel verloot de apparaatjes onder meisjes die het komende half jaar alle drie prikken komen halen. Laten ze het maar bij een of twee prikken, dan heeft de inenting geen zin. Maar Klink benadrukt de vrijwilligheid van de deelname en goede voorlichting. Daarbij passen geen cadeautjes om de meisjes over te halen mee te doen.

Overigens is de actie van de GGD Gelre-IJssel niet verboden. Reclame voor vaccinatieprogramma's is toegestaan. Begin deze maand begon een landelijke vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. Daarvoor kregen 380.000 meisjes een uitnodiging.

De GGD Gelre-IJssel ziet de actie niet als een lokkertje om de meiden over te halen aan de vaccinatie te beginnen. "Dat besluit nemen ze zelfstandig en weloverwogen. Wij willen ze alleen stimuleren het niet bij één prik te laten'', aldus een woordvoerster. Los van de actie bestaat de vrees dat meiden niet alle drie de prikken halen. "Maar dat is meer een gevolg van de geruchten over het nut van de campagne die zijn verspreid.'' De GGD zegt nog steeds achter de actie te staan. In september worden vier iPods verloot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.