Home

Achtergrond 169 x bekeken

Zwaar jaar voor transportsector

De Nederlandse transportsector wacht een uitzonderlijk slecht jaar waarin de volumes met gemiddeld 8,6 procent dalen.

Dat staat in een rapport dat het economisch bureau van ING vandaag heeft gepubliceerd.

Volgens ING wordt de luchtvaartsector het zwaarst getroffen met een volumedaling van 16 procent, gevolgd door het vervoer over het water met een neergang van 13 procent. Die sectoren hebben vooral last van de malaise in de bouw en de industrie als gevolg van de recessie.

Het wegvervoer blijft volgens ING nog relatief gespaard met een terugloop van ruim 6 procent. Dat is met name te danken aan de invloed van de particuliere consumptie, bijvoorbeeld van levensmiddelen. De omzetten dalen harder dan de volumes omdat ook de tarieven onder druk staan.

Als gevolg van de economische crisis kwam de groei van het goederenvervoer vorig jaar al vrijwel tot stilstand. Sommige sectoren krompen in 2008 al. Goed nieuws is volgens de economen van ING dat het ergste leed wordt geleden in het eerste kwartaal van dit jaar. Licht herstel volgt desondanks pas in 2010.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.