Home

Achtergrond 307 x bekeken

Zorgen afzet witte kool door wegvallen vraag

De handel is bezorgd over de slechte afzet witte kool.

De voorraden van telers zijn groot door lage handelsvolumes, terwijl de opbrengstprijzen ver onder kostprijs liggen. Volgens telersvereniging Rodeko kan een grote Russische vraag de rest van het afzetseizoen nog goedmaken.

De prijs voor witte kool (36’ers) ligt met 5 cent ver onder het peil van 2008 (22 cent). De vraag uit met name Rusland is stilgevallen, blijkt uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

De voorraden in Rusland zijn nog te groot. Daarnaast laat de kredietwaardigheid van Russische afnemers te wensen over, meldt een handelaar. "Het is eerst betalen, voordat geleverd wordt. Dat kost handel." Een andere handelaar noemt de situatie bijzonder nijpend. "De vraag neemt alleen maar af, lijkt het wel."

Reden voor grote paniek is er niet, stelt hij. "Er moet een grote oplossing komen om het seizoen nog goed te maken, als bijvoorbeeld de Russische markt herstelt. De maanden april tot juni zijn het belangrijkst."

Dolf Ursem, voorzitter van telersvereniging Rodeko wil nog niet van grote problemen spreken. "Als we deze voorraad eind april zouden hebben, zou ik me echt grote zorgen maken. Ik heb dit al eerder meegemaakt." De prijs is wel bijzonder laag, erkent Ursem.

Of registreer je om te kunnen reageren.