Home

Achtergrond 201 x bekeken

Zorgelijke bezuiniging

Albert Jan Maat stelt het beeld van de economische crisis voor de land- en tuinbouw bij.

Waar aanvankelijk de agrarische sector nog redelijk weg leek te komen, is volgens hem nu toch sprake van stevige klappen voor boeren en tuinders.

De LTO-voorzitter schetst een dubbel beeld. Het grootste deel van zijn conclusie lijkt te zijn gebaseerd op het feit dat de export is teruggevallen. Dat signaal was echter al eerder afgegeven, reden om onder meer te pleiten voor ruimhartige verstrekking van exportkredieten. Ook de politiek heeft al enige tijd aandacht voor deze problematiek. Niets nieuws dus en geen reden voor paniek.

Veel vervelender en ingrijpender is de constatering dat de consument zijn voedingspatroon nu al aanpast. Volgens Maat zijn er aanwijzingen dat burgers producten met toegevoegde waarde laten staan, zoals zuivel en vlees. Dat is zeer opmerkelijk, omdat in voorgaande crises altijd bleek dat de consument niet of amper bezuinigt op voeding.

Deze producten dragen juist bij aan de rentabiliteit van de agrarische sector. Daarmee hakt deze aanpassing er diep in. Bovendien lijkt dit van lange duur te zijn: als een consument zijn eetpatroon eenmaal aanpast, duurt het lang voor hij weer terugkeert. Maat schetst dus een zorgelijke ontwikkeling, waarop actie dient te worden ondernomen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.