Home

Achtergrond 226 x bekeken

Zaadbedrijven willen genzaden toelaten

Bedrijven voor plantenzaad eisen dat ze er steeds een kleine hoeveelheid genetisch gemodificeerde zaadjes in hun producten mag zitten.

Nu is er geen enkele drempel toegestaan, hoewel er soms wel een genzaadje doorheen glipt. De zaadbedrijven klagen dat ze daardoor soms vervolgd worden en gewassen moeten vernietigen.

"Onaanvaardbaar'', zei topman Garlich von Essen van de European Seed Association tijdens een persconferentie in Brussel. Enkele landen en regio's hebben ondertussen eigen regels opgesteld. "De Europese Commissie moet de juridische onzekerheid beëindigen door een werkbaar wetsvoorstel in te dienen.''

De zaadbedrijven klagen dat Brussel al tien jaar treuzelt met zo'n maatregel. Voor voedingsmiddelen is al wel toegestaan dat er 0,9 procent genproducten in mogen zitten. Boven de 0,9 procent is vermelding op het etiket vereist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.