Home

Achtergrond

Witloftelers overleggen met Belgen en Fransen

Nederlandse witloftelers praten met Belgische en Franse telers over handhaving van de huidige Europese handelsnormen.

Het schrappen van de normen lijkt geen gevolgen te hebben voor het kwaliteitscontrolebureau KCB. Volgens Roel Spruit, voorzitter van de gewascommissie witlof moeten bestaande handelsnormen worden gehandhaafd. "We zitten met de Belgen en Fransen redelijk op één lijn." Belgische veilingen nemen daaraan ook deel, zegt Spruit.

Per 1 juli verdwijnen de regels voor 26 producten, voor de tien grootste producten blijven de specifieke normen wel bestaan. Uit een rondgang blijkt overigens dat het verdwijnen van handelsnormen bij telers niet tot grote zorgen leidt. De bloemkooltelers hebben geconcludeerd dat het de positie niet zal raken. In de gewascommissie aubergine is het niet ter sprake geweest. Dat geldt ook voor broccoli. Voor dit product bestonden geen handelsnormen, maar de nieuwe algemene EU-norm gaat er wel voorgelden.

Dat is gelijk de reden dat het controlebureau KCB niet verwacht dat het grote gevolgen heeft voor de organisatie. "Voor het overgrote deel van de handel blijft de specifieke norm bestaan. Van 26 producten verdwijnt deze, maar producten als broccoli gaan we nu wel steekproefsgewijs controleren", laat KCB weten. Naast broccoli gaat de KCB ook controleren op producten als radijs, venkel, knolselderij, verse kruiden en tal van zogenaamde exoten, zoals ananas.

Op de internationale bijeenkomst Arbeitstagung Qualitätskontrolle Obst und Gemüse deze week in Bonn bleek grote verwarring te bestaan over de nieuwe algemene norm. De KCB bestudeert de nieuwe handelsregels en de mogelijke effecten in de controle. KCB zegt met andere Europese controlebureaus om toelichting te zullen vragen bij de Europese Commissie. "We willen concreet krijgen wat met bepaalde teksten wordt bedoeld", stelt de KCB. Binnen de koepel voor afzetorganisatie DPA praten partijen in de komkommerafzet over normen.

Of registreer je om te kunnen reageren.