Home

Achtergrond

Wisselkoers brengt export in verdrukking

Voor de handel was deze week weinig positief. Belangrijke koersen als het Britse pond en de Russische roebel verloren aan waarde, maar het meest spectaculaire nieuws kwam uit de VS.

De dollarkoers kelderde donderdag in ongekend tempo nadat de Amerikaanse centrale bank bekendmaakte 1.050 miljard dollar in de economie te pompen.

Uiteindelijk won de dollar na een hevige schrikreactie weer iets aan waarde, waardoor het verlies op dagbasis beperkt bleef tot 4 procent. De beurzen reageerden onzeker, evenals valutahandelaren en de grondstoffenhandel. In twee weken tijd verloor de dollar een kleine 9 procent, waardoor Amerikanen meer dollars moeten neertellen voor Europese producten als paprika’s en tomaten.

Het leek het erop dat de dollar een recordverlies op weekbasis zou leiden. Een euro is nu zo’n 1,36 dollar waard, voor de dollar het laagste niveau sinds 16 december. Vorig jaar daalde de export van voeding en levende dieren al 4 procent. In vergelijking met 2005 wordt zelfs 24 procent minder uitgevoerd. Wat naar de VS wordt uitgevoerd is vaak het topsegment, waarop mooie marges worden gerealiseerd.

De Federal Reserve, een stelsel van centrale banken, koopt voor 750 miljard dollar (548 miljard euro) aan slechte leningen op, en voor 300 miljard dollar (219 miljard euro) aan staatsobligaties. Dat laatste betekent dat dollars bij worden gedrukt. Naast een zwakkere dollar leidde dit, tijdelijk, tot duurdere grondstoffen.

Dit kan worden uitgelegd als een vlucht in veilige beleggingen, of als vertrouwen dat de consumentenvraag nu weer zal toenemen. De prijs voor een vat (159 liter) Noordzee-olie steeg van 48,2 dollar naar 50 dollar, om weer te dalen naar 47 dollar. Onzekerheid is voorlopig troef.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.