Home

Achtergrond 237 x bekeken

Wintertarwe staat er goed bij

De wintertarwe staat er over het algemeen goed bij. Doordat het de laatste weken koud en nat is geweest, is het gewas weinig gegroeid. Wel is de uitstoeling verder gegaan.

Dat blijkt uit de tarwemonitoring die gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer CropScience uitvoert. Iedere twee weken worden 57 tarwepercelen gecontroleerd op ziekten.

Uit de monitoring van deze week blijkt dat 53 van de 57 percelen besmet zijn met septoria. Op 31 percelen is sprake van een zware aantasting, waarbij meer dan driekwart van de planten is aangetast. Dat was twee weken geleden op 19 percelen het geval.

Volgens technisch adviseur Harm Groeneweg van Bayer CropScience heeft septoria zich door het vochtige weer van de laatste weken goed kunnen verspreiden. "De besmettingsdruk is nu groter dan in andere jaren, maar de situatie is nog niet alarmerend. Septoria is goed te bestrijden. Telers moeten er wel alert op zijn dat ze de eerste bespuitingen op tijd uitvoeren."

Septoriatimers

Bayer CropScience is deze week begonnen met het plaatsen van zogeheten septoriatimers, zegt Groeneweg. "Die meten de vochtigheid en bepalen in hoeverre de situatie gunstig is geweest voor de verspreiding van septoria. Hierop baseren we de adviezen aan telers voor een septoriabestrijding."

Op één tarweperceel heeft Bayer CropScience meeldauw gevonden Andere ziekten zoals bruine en gele roest zijn nog gevonden.

Volgens Groeneweg is de tarwe toe aan een onkruidbestrijding. "Het gewas is voldoende ontwikkeld. Telers moeten wel opletten dat er geen schrale oostenwind staat. Dan is de luchtvochtigheid zo laag dat het onkruidbestrijdingsmiddel onvoldoende wordt opgenomen door het onkruid."

Of registreer je om te kunnen reageren.