Home

Achtergrond 158 x bekeken

Wellink: toezicht geen garantie

De Nederlandsche Bank (DNB) had niet meer kunnen doen om de gevolgen van de financiële crisis te beperken.

Dat stelt DNB-president Nout Wellink in een interview met het weekblad Vrij Nederland, dat woensdag verschijnt. "Toezicht is geen garantie. Zelfs als we het beter in de gaten houden, is een volgende crisis onvermijdelijk.''

Volgens Wellink heeft de crisis wel aangetoond dat er "grote gaten in het toezichtsysteem zitten''. Zo wist DNB niet hoe slecht het toezicht op de hypotheekmarktsector in de Verenigde Staten was. "Als onze banken grootschalig in het buitenland gaan opereren, moeten we veel beter kijken of het toezichtsysteem in dat land wel aan de maat is.''

Daarnaast heeft DNB geen zeggenschap over Europese banken die in Nederland actief zijn, zoals de omgevallen spaarbank Icesave. "Ik denk dat we hier voor een deel op moeten terugkomen, zodat de toezichthouder van het land waar een bank zich vestigt kan ingrijpen'', aldus Wellink. "Je zou het ook kunnen oplossen met een Europese toezichthouder.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.