Home

Achtergrond 213 x bekeken 4 reacties

Week 11: markt eieren vriendelijk

De markt van eieren oogt deze week behoorlijk vriendelijk. De vraag naar alternatieve eieren in de kleinverpakking is heel goed en de pakstations realiseren voor in het bijzonder scharreleieren toch duidelijk betere prijzen dan de afgelopen week.

Ook de vraag naar kooieieren is goed en ook deze eieren worden voor hogere prijzen aangeboden, echter de prijs loopt hier wat minder op dan bij de alternatieve soorten. De eiproducten industrie is eveneens goed in beeld en de prijzen die men wil betalen lopen ook bij levering naar dit marktsegment op.

De huidige opwaartse tendens in de prijzen is volgens de pakstations een combinatie van de sterk verbeterde vraag en een niet al te groot aanbod van eieren. Doordat vooral kleine S eieren wat minder ruim beschikbaar zijn, lijkt het er op, dat de opzet van jonge hennen wat gematigd wordt. De vervanging van oude hennen gebeurt dus klaarblijkelijk niet één op één en dat heeft gevolgen voor de huidige productie van eieren.

Deze tendens zal met het oog op de verdere omschakeling naar alternatieve houderij systemen in de EU de komende periode steeds vaker zichtbaar worden. Het aanbod van kooieieren zal verder afnemen en met name in de periode van omschakeling zal de productie zeker niet al te groot zijn.

Duitse marktdeskundigen kwalificeren de tendens op de eiermarkt bij onze oosterburen eveneens als tamelijk vriendelijk. De vraag van de retail loopt goed door en volgens enkele Duitse pakstations ligt de consumptie op een redelijk hoog peil. Er zijn tevens voldoende aanvragen voor leveringen naar andere EU landen cq derde landen, echter men heeft wel wat moeite om de prijzen op derde landen vast te houden.

De Duitse industrie is best wel geïnteresseerd, maar men probeert de prijs zoveel mogelijk te drukken, omdat men zelf aan de afzetkant problemen heeft, de wat hogere prijzen voor eieren, in verwerkte producten door te berekenen

Het aanbod van eieren is op de Duitse markt deze week zeker niet bijzonder groot. Dit geldt in principe voor zowel kooi als alternatieve eieren. Voor kooieieren rekent men ook voor de komende periode op een verder afnemend aanbod. De prijzen van de eieren levering retail lopen deze week net als in Nederland verder op.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippige

  wanneer heeft een scharrelei twee cijfers voor de komma voor de scharreleieren?

 • no-profile-image

  Peter kip

  Volgende week EDAH week,dus een flinke
  verhoging van de Amsterdam not.
  Dan konden de zware eieren wel eens een dubpi doen.En dan ook 3 jaar vasthouden, om het grote gat te dichten.
  Mee eens ?

 • no-profile-image

  T.Z.

  Helemaal mee eens , de NOP wordt dus gemanipuleerd door de handel.
  Een gedeelte van mijn eieren gaan weg voor ZMP min 50, gewichtsklasse L .
  Dat duppie heb ik al sinds ik op ZMP naar onze oosterburen verkoop, als de ZMP niet meer genoteerd wordt moet ik maar weer eens een toeslag op de NOP vragen, zijn we terug bij de oude VEN notering !

 • no-profile-image

  Cees kip

  Ook wij hebben onze eieren op de zmp notering verkocht,omdat ik niet wil dat alleen eierhandelaren mijn prijs(nop)bepalen. Ik heb alleen geen -50 zoals T.Z
  maar zmp -60, dat is dus 10 ct minder dan T.Z maar op dit moment wel 185 ct
  meer dan colega op Nop notering.
  Wij zijn er zeer gelukkig mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.