Home

Achtergrond 5 reacties

Wageningse trainingsboerderij in Uruzgan

De landbouwuniversiteit in Wageningen werkt aan een plan voor de opleiding van Afghaanse boeren.

Begin dit jaar is afgesproken met de Afghaanse en de Nederlandse overheid dat gekeken zal worden of het mogelijk is daarvoor trainingsboerderijen op te zetten. Het is de bedoeling dat die in de Afghaanse provincie Uruzgan en de omgeving van Kabul verschijnen.

Het is een van de voorbeelden van wederopbouwactiviteiten uit de brief die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Eimert van Middelkoop (Defensie) naar de Kamer stuurden.

Vandaag houden de Nederlandse hulporganisaties in Amsterdam een bijeenkomst over de ontwikkelingshulp. Inmiddels zijn er heel wat projecten in de Afghaanse provincie gaande op het terrein van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, de aanleg van wegen en microkredieten.

Het ziet er nu ook echt naar uit dat de koepel van VN-organisaties die in Afghanistan werken (UNAMA) in de provinciale hoofdstad Tarin Kowt een kantoor opent. Begin dit jaar kwam er eindelijk formele toestemming. Nederland drong daar al jaren op aan, maar de VN vonden het nog te gevaarlijk.

Aan die veiligheid wordt ook hard gewerkt. Zo pakt de nieuwe Afghaanse minister voor Binnenlandse Zaken corruptie aan. De afgelopen maanden zijn honderd politiemensen gearresteerd en vervolgd voor het aannemen van steekpenningen. De salarissen zijn verhoogd en agenten krijgen in risicovolle gebieden, zoals een aantal districten in Uruzgan, een extra toelage.

In Uruzgan wordt de laatste hand gelegd aan het door Nederland betaalde politietrainingscentrum. De Nederlanders werken daar samen met de Amerikanen aan de opbouw en training van de Afghaanse politie. Ook de EU-politiemissie en de Australiërs willen daaraan meewerken. Ook aan de opbouw van het Afghaanse leger wordt hard gewerkt. Er wordt vooruitgang geboekt, maar die is volgens de ministers niet zo groot dat Nederland al militairen kan terugtrekken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g

  de teelt van papavers brengt meer op dan graan

 • no-profile-image

  Piet

  Op het fotootje staat trouwens wel de belangrijkste Aghaans-Hollandse gemene deler.

 • no-profile-image

  cleetje

  Alhoewel het hele opbouw verhaal in Afgh. natuurlijk een grote poppenkast is ..(Als je iets op wilt bouwen stuur je techneuten en bouwers) en hoef je geen gestapelde containers meer tot opbouw te rekenen...maar nu dan toch eindelijk een goed idee! ..en beginnen 'onze' sufkoppen daar het door te krijgen.
  Deze mensen kunnen helaas niets anders dan papavers verb. en schreeuwen bijna om zaaigoed van goede kwaliteit.
  Stuitend om deze radeloze mensen die bij hun (door ons) verwoeste en kaalgebrande akkerje, dit op hun knieen moeten vragen. (Zelf op tv gezien)
  Om een akker in te zaaien hoef je echt niet te kunnen lezen of schrijven.
  Hun (papaver)-akkers worden nu door ons leger platgeslagen/verwoest..dit is de reden voor het plaatsen van de zg berm-bommen.
  Stel je voor dat er hier een invasie van Indiers zou komen en die onze koeien uit de stallen e.d. zou halen wat zouden wij dan doen?

 • no-profile-image

  Piet

  Hmm, natuurlijk is correcter om landbouwkennis te sturen dan een bataljon Gurka's. Maar of heel Afganistan op de knieeën ligt om een paar korrels zaaizaad.. De teelt van papaver brengt natuurlijk meer op, dus daarom wordt het verbouwd. En wanneer Cleetje denkt dat om voedsel te verbouwen geen geschreven kennis nodig is, zit ze er toch naast. Ik wens Wagening UR in ieder geval veel succes toe. Kennis als Heilige Graal naar de vrede.

 • no-profile-image

  Anton

  Papaver en hashish zullen wel niet in het curriculum komen, maar.....eh.....de meeste boeren zijn analfabeet en hebben geen tijd om naar school te gaan: thuis teveel te doen! Of....wordt het een school voor hun kinderen of een aangepaste landbouw winterschool, zoals die vroeger in Nederland ook bestond? Misschien dat WUR zich moet concentreren op de landbouw faculteit van de universiteit van Kabul en/of Kandahar en goed opgeleide Afghanen naar Uruzgan laten gaan?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.