Home

Achtergrond 1 reactie

WUR ontwikkelt aardappel die zuur produceert

Wageningen UR heeft een aardappel ontwikkeld die itaconzuur kan produceren.

Onderzoekers hebben het gen van een schimmel die het zuur produceert ingebracht in een aardappel. Itaconzuur wordt gebruikt bij de productie van kunststoffen, coatings en bouwmaterialen. Het WUR-instituut Plant Research International en de leerstoelgroep Microbiologie hebben het gen voor de productie van itaconzuur uit de schimmel Aspergillus terreus geïsoleerd en via genetische modificatie ingebracht in een aardappel.

WUR heeft patent op deze vinding. "Het Wageningse patent claimt de mogelijkheid om itaconzuur ook door andere organismen te maken, bijvoorbeeld door de schimmel A. niger", schrijft WUR in de uitgave Kennis-Online. "Een andere veelbelovende mogelijkheid is de productie van itaconzuur in planten, zoals aardappel, mais of suikerbiet."

Nichemarkt

Volgens projectleider Andries Koops heeft de industrie behoefte aan meer en goedkoper itaconzuur. "Het is een interessante nichemarkt. Bovendien vermoeden we dat we met planten een goedkoper productieproces kunnen ontwikkelen dan met schimmels in reactorvaten."

De onderzoekers willen achterhalen welk deel van de plant het meeste itaconzuur kan maken, meldt WUR in een persbericht. "Met de uitvinding wil WUR een bijdrage leveren aan een duurzame productie van grondstoffen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    a nonymus

    zal wel niet magge. zou prys eens op economisch verantwoord peil kunnen brengen. nee, niet doen, zou rendabel kunnen zyn, Der Staat zal t wel afschieten. hybr4b

Of registreer je om te kunnen reageren.