Home

Achtergrond

WTO: scherpste daling wereldhandel sinds WOII

De Wereldhandelorganisatie (WTO) voorziet dit jaar een daling van de wereldhandel met 9 procent als gevolg van de recessie in veel belangrijke economieën.

Dat zou neerkomen op de sterkste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog, zo maakte de WTO maandag bekend.

WTO-voorman Pascal Lamy riep de leiders van de twintig belangrijkste economieën (G20) op om werk te maken van maatregelen tegen de recessie. Daarbij is het op gang brengen van de in- en uitvoer volgens hem van groot belang. "Handel kan een krachtig wapen zijn om de wereld uit deze economische neerslachtigheid te tillen'', zei hij.

Lamy waarschuwde voor de verleiding om alleen de eigen industrie te helpen. "Regeringen moeten vermijden dat zij zaken erger maken door hun toevlucht te nemen tot protectionistische maatregelen'', zei hij. De WTO houdt dat scherp in de gaten en constateert dat protectionisme juist sterk in opmars is.

De leiders van de G20 komen begin april bijeen in Londen om te praten over een gezamenlijke aanpak van de financiële en economische crisis. Zij hebben daar volgens Lamy "een unieke mogelijkheid om beloftes om te zetten in daden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.