Home

Achtergrond 74 reacties

Voorschotprijs FrieslandCampina daalt naar € 22,24

De netto-voorschotprijs van FrieslandCampina voor de maand maart daalt naar netto €22,24 per 100 kilo.

Dit blijkt uit berekeningen van het Agrarisch Dagblad op basis van de gegevens die FrieslandCampina heeft gepubliceerd. Het concern maakte vandaag bekend dat de garantieprijs voor de maand maart wordt vastgesteld op een bedrag van €25,25 per 100 kilo. Dit is €2,23 minder dan de garantieprijs over februari.

De forse prijsval ten opzichte van de vorige maand wordt mede veroorzaakt doordat per maart een zomerheffing van €2,30 per 100 kilo van kracht is geworden. Zonder de zomerheffing zou de melkprijs zijn uitgekomen op een bedrag van €24,54. Dat is nog steeds €2,15 onder de uitbetaalprijs van februari.

De prijs van het Agrarisch Dagblad geldt bij een quotum van 550.000 kilo (het Nederlandse gemiddelde. FrieslandCampina berekent zelf een netto-prijs van €22,27 per 100 kilo, bij een quotum van 500.000 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student

  @pluimveehouder, volledig mee eens dat je de markt zijn werking moet laten doen. maar in slechte tijden wordt gemakkelijk gegrepen naar kostprijsverlaging als de oplossing om slechte tijden door te komen en te wachten op beter tijden. maar je hoort nooit iemand over de afzet gebieden. Als je kijkt naar de zuivel wereld. Amerika, Oceanie en Europa exporteren. Afrika, zuid-Amerika en Azië moeten de overschotten en eindproducten opkopen. wanneer ik kijk op lange termijn, verwacht ik dat Azië groeit van afnemer naar aanbieder op de zuivelmarkt. Zij zullen proberen zo snel mogelijk zelf voorzienend te zijn. en dan vraag ik mij af is het wel duurzaam om voor de wereldmarkt te gaan produceren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Meneer "staken", die staking was in duitsland aan de gang, en die zou een grotere kans van slagen hebben als heel europa meeging doen.
  En dat is gebeurt, maar helaas door veel te weinig boeren!!
  Als de staking was gesteund door het grootste deel van de boeren dan zaten wij nu niet voor 22,24 te melken!!
  Maar als het goed is zijn de niet stakende boeren nu zeer opgelucht met zo'n lage prijs, kortom voor velen eigenschuld & niet jammeren

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Laten we afspreken dat we de laatste week van maart geen druppel melk meer leveren

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Hoe zie je die eigen afzet dan. Een winkelketen waar alleen maar melkproducten, vleeswaren en groenten verkocht worden. Een supermarkt bestaat uit zoveel andere producten, waar de boer helemaal geen invloed op uit kan oefenen. Het lijkt mij een onbegonnen zaak, en als het zo simpel zou zijn was er al lang iets op poten gezet. Het probleem is dat er gewoonweg teveel geproduceerd wordt, maar de beste remedie daartegen is een lage prijs.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Tukker, Anne, e.a. Jullie hoeven het niet eens te zijn met de DDB of NMV of voor mijn part de LTO, maar het feit is wel, dat wij als zuivelsector niet in staat zijn om onze producten goed te vermarkten. Lees op deze site: Ahold heeft een nettowinst van 285 miljoen! dat is ontstaan door keuzes die managers gemaakt hebben. Wij maken dus ergens foute keuzes, erger nog wij kunnen geen keuze maken. Anne en Tukker, maken jullie nu eens een plan waarmee de melkveehouders meer marge krijgen. Ik bedoel, die 285 miljoen euro hoort bij boeren, tuinders, voedselprocucenten/verwerkers en niet bij Ahold op de bankrekening. Succes!

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Bliksem nu zit ik ook onder de 30ct.Hoe nu verder,of toch snel lid worden van DDB/NMV.

 • no-profile-image

  ff doorbijten

  @student. Als Azië groeit van afnemer naar aanbieder op de wereldmarkt, dan zal de wereldmarkt uiteindelijk ook Europa zijn. M.a.w. de kostprijs/melkprijs bepaald uiteindelijk wie de markt in Europa bedient, of je moet er een hek omheen zetten. En een hek om Europa is in eerste instantie makkelijk......totdat je er zelf overheen moet klimmen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Op dit moment melken we tegen wereldmarktprijzen. Je denkt dan dat de consument hier ook van gaat profiteren.
  Maar hoe verklaart men dan dat de prijzen in de winkels niet zijn gedaald, maar zelfs gestegen. Als op dit moment de melkprijs zou gaan stijgen en de retail gaat dat weer doorberekenen, krijg je snel weer vraaguitval.

 • no-profile-image

  J.v.d. V

  Melkveehouder van 3 mrt 8.33 uur heeft gelijk: we zouden zelf meer belang moeten zien te krijgen in de afzet. Van LTO hoeven we niets te verwachten. Want zij steunen bij hoofde van hun rundveeportefeuillehouder ZLTO dat de melkprijs laag blijft. Want zij zeiden bij het NZO-overleg: "Als Nederlandse boeren niet voor een lagere prijs kunnen melken, DAN HALEN WE DE MELK TOCH UIT HET BUITENLAND!!! Tja van je belangenbehartiger en de NZO moet je het hebben..........................

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Melkveehouder; ik vind dat je helemaal gelijk hebt, in de winkels wordt het meeste verdiend, dus dat moeten we idd zelf doen/aandeel in nemen!

 • no-profile-image

  Boer

  Van de Zanden. Je moet niet denken dat jij als varkenshouder of kippenboer voor een open wereldmarkt produceerd. Het bewijs daarvoor is dat er in nederland nog steets varkenshouderij is. In een open markt zouden wij bijvoorbeeld een karbonade van de zelfde of betere kwaliteit, en met de zelfde veiligheids eisen op je bord kunnen leggen voor minder geld dan dat je het uit je eigen diepvries haald. In de praktijk werkt dat echter niet zo. En denk jij dat de melkveehouders voor de wereldmarkt produceren? Vergeet het maar, ze produceren gewoon te veel melk in een relatief beschermde europese markt waardoor de melkprijs zakt. Het gevolg daarvan is dat het eigen vermogen van de boeren naar de vriendjes van de politiek in de industrie gaat en dat er vreemd vermogen voor moet worden aangetrokken. Wie dat het langst vol houdt wint. Het is moderne slavernij. Het is moeilijk te bevatten dat de LTO als belangenbehartiger daar mede verantwoordelijk voor is.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Pluimveehouder, Je hebt helemaal gelijk waarom kan de melkveehouderij niet tegen de wereldmarktprijs produceren net zoals de varkens en pluimveehouders wel kunnen ze laten de kop wel heeel vlug hangen dacht dat zij wel meer doorzettingsvermogen hadden

 • no-profile-image

  Zeer Boze Veehouder,

  Ik dacht dat ons was voorgehouden dat we de betere melkprijs in de EU zouden beuren na de fusie, maar in plaats daarvan komen ze met een zogenaamde garantiemelkprijs, wat ik een merkwaardig systeem vind, want hoe weet je nu of de melkfabriek zijn nek uitsteekt of nog gaat uitsteken in de EU. Het lijkt mij het beste dat garantie van een gemiddelde melkprijs veranderd in garantie voor de betere melkprijs van de EU !!!! Daar koop je tenminste wat voor als melkveehouder en niet voor dit bestaande softe systeem, achteroverleunen en de boer een prijsje voorknutselen in de vorm van garantieprijs.

 • no-profile-image

  eco

  Koetje boe, in principe is het een goed idee. Volgens mij denk je alleen veel te klein. Als je 500 euro per bedrijf investeert en er komt een rendement van 8 procent dan is dit 40 euro op jaarbasis. Dit lijkt volgens mij meer op zakgeld dan op inkomen. Je wilt dit vervolgens laten beheren door een professional. Wat is de bedoeling van die professional, moet die als belangenbehartiger voor de primaire sector op gaan treden op de aandeelhoudersvergadering of moet deze persoon regelmatig een keer de aandelen Jumbo, C1000, Ahold, Aldi etc aan- en verkopen.
  Ik heb geen idee wat de beurswaarde van de verschillende supermarktconcerns is maar daar zou ik eerst eens naar kijken voordat je bedragen gaat noemen

 • no-profile-image

  henk

  tukker,heeft de DDB of NMV al een oplossing voor de lage melkprijs bedacht ?

 • no-profile-image

  Ex lid

  Belangenbehartiging?
  Eerst de concernbelangen. Daarna de maatschappelijke belangen zoals lage voedselprijzen en ergens ver onderaan het boerenbelang. Zo werkt Landbouw Ten Onder.

 • no-profile-image

  W

  In plaats van te praten over wat iemand anders moet gaan doen om de melkprijs te verhogen moeten jullie eerst bij jezelf kijken wat je kan doen om deze melkprijs goed door te komen. De kostprijs zo goed mogelijk te drukken. Als het quotum er afgaat en jullie echt op de vrije markt terecht komen zullen jullie vaker met zulke schommelende melkprijzen te maken krijgen. Vorig jaar door de hoge melkprijzen kregen de melkveehouders allemaal de neiging om direct te gaan bouwen en vernieuwen maar werd er geen rekening gehouden met een eventuele lage melkprijs in het volgende jaar. Als het quotum er afgaat zullen de melkveehouders slimmer moeten omgaan met het managen van een hoge en lage melkprijs zodat ook magere tijden overleeft kunnen worden. Dit is geen kritiek maar wel iets waar de melkveehouderij bij na moet gaan denken.

 • no-profile-image

  Boerin

  Piet uit Friesland denkt dat hij meer gaat verdienen als z'n buurman failliet gaat.
  Ik geloof en hoop dat het niet zo gaat werken. In de afgelopen 40 jaar zijn er veel boeren gesanneerd en gestopt en wat heeft het de blijvers nu opgeleverd ?
  Bovendien vindt ik het een kwalijke eigenschap om te hopen dat je buurman het niet redt, maar jij wel. Wordt vast een gezellige samenleving. Treurig!!!!

 • no-profile-image

  vos

  he rv wat doet de lto dan voor goeds?????????????

 • no-profile-image

  Boerin

  RV uit Twente, heeft de melkveehouder ervoor gezorgd dat vorig jaar de prijs hoog was? We hebben hem dankbaar aanvaardt, omdat we jarenlang minimaal betaald kregen. Maar dat het onze schuld is dat de melkprijs niet te laag is gaat mij te ver.

 • no-profile-image

  Tukker

  Helemaal met je eens anne uit frl. Ik ben blij dat er nog meer mensen die dat begrijpen ik begon al aan mezelf te twijfelen,kijk ook even naar mijn reactie van 12.24 . De groeten oet tukkerland.

 • no-profile-image

  r.v.

  @ pascal nederland is binnen europa of op de wereldmarkt een paar % wij kunnen wel de kraan dicht draaien, en onze melk weg laten lopen, wij hebben dus wel de kosten, niet de opbrengsten en het haalt niets uit op de melkprijs!!

 • no-profile-image

  Jan

  @De tukker oet Twente, wij als Nederlandse en Europese melkveehouders hebben onze kans verspeeld, door niet met z'n alleen mee te doen met de acties. En jij geloofde heilig in het beleid van de LTO, de zuivel organisaties en Verburgh. En ziehier het resultaat 22.24 cent voor de melk. Bovendien is verandering van beleid biet iets dat in 6 weken geregeld kan worden. En zeker niet als een groot gedeelte van de melkveehouders zonder ZELF na te denken en met oogkleppen op achter de LTO, de zuivel organisaties en Verburgh aan hobbelt. Wellicht gaan bij de huidige melkprijs de ogen open.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Melkveehouders, zoals jullie wel gehoord hebben is het meest verkochte A merk in de supermarkten Campina producten nou hier ligt een kans zorg dat JULLIE cooperatie een betere prijs ontvangt zoniet dan verkoop je niet kijk maar eens naar Pijnenberg koek hoe het daar gelopen is

 • no-profile-image

  DJ

  Campinaboer, helemaal mee eens.
  Koop Nijkerk met boeren die 400 miljoen liter weidemelk meenemen (dat is 20 miljoen euro startkapitaal; het uittreegeld uit RFC). De rest financier je bij een bank. Alle leden worden lid/aandeelhouder van deze nieuwe coöperatie naar rato van ingebracht kapitaal. En de naam kan dan weer de Volharding uit Nijkerk worden.
  Mijn vraag is eigenlijk; hoe pak je dit het handigst aan.

 • no-profile-image

  Klaas

  Gelukkig hebben nog boeren zoals de Tukker en Anne, die alles heel goed begrijpen en graag willen produceren voor de wereldmarkt met constante lage prijzen. Ik denk dat ze hier de komende tijd voldoende gelegenheid voor krijgen.

 • no-profile-image

  ben quotum

  zeker allemaal het quotum al vol dat jullie zograag melk weg willen laten lopen. wees eerlijk en begin de actie op 1 april dan zijn de gevolgen voor alle boeren gelijk

 • no-profile-image

  Jan

  @R.V. als ik vragen mag; Voor welk beleid sta jij??? Voor dat van de DDB (kostendellende melkprijs) (even los van hoe jet doel te bereiken) of voor dat van de LTO (de markt moet zijn werk doen ongeacht de melkprijs)???

 • no-profile-image

  anne

  bizar dat sommige lieden hier nog steeds volhouden dat de prijsdaling komt door de quotumverhoging.

 • no-profile-image

  consument

  kan AH nog meer winst maken.

 • no-profile-image

  theo

  Ieder doet het op zijn manier,maar zorg dat je geen supperheffing hoeft te betalen,kan niet uit met deze melkprijs

 • no-profile-image

  piet

  Hoe sneller er boeren om vallen met deze prijzen hoe beter dat is voor de gene die deze dip wel kunnen overleven. Dus nu maar hopen dat banken deze tekorten die nu bij bedrijfen zullen ontstaan niet gaan bij financieren, anders duurt deze dip nog veel langer. Ja dat is nu vrije markt, dus niet zeuren als je nu de kar niet meer kan trekken. Jullie(LTO) willen vrije markt, nou dit is vrije markt. Melk ze.

 • no-profile-image

  campina boer

  Laat we de 2 fabrieken van friesland campina kopen voor een prikkie en de melk zelf verwerken, misschien iets voor DDB

 • no-profile-image

  staken

  toen de melkprijs van 40 naar 35 cent ging afgelopen zomer gingen er mensen staken. waarom gebeurd het nu niet??

  en ga dan is als er gestaakt word niet naar de melkfabriek van jezelf of van een ander maar zorg dat je de distributie van o.a. Ahold, Laurus etc platlegt! (melk en zuivel gaat niet via de distributiekantoren van deze firma's)

 • no-profile-image

  r.v.

  het idee van de DDB. alleen sta ik niet achter de manier hoe ze dat willen bereiken.

  maarjah, als goed gaat met de melkprijs zullen mensen eerder LTO "steunen" en nu het slecht gaat DDB.

  het LTO heeft hierzo alleen het voordeel dat ze bij ons ok nog is dingen goed doen waardoor we ze nog steunen (natura 2000) dit is ook de enigste reden momenteel dat wij nog redelijk LTO gezind zijn

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Beste student ,het overgrote deel van de landbouw in NL moet produceren tegen de wereldmarktprijs en dat gaat met ups en downs maar waarom kan de melkveehouderij dat dus niet wanneer het even tegen zit raakt men meteen in paniek laat de markt zijn werk doen en dan komt dat evenwicht er echt wel weer maar door te zeuren over de lage melkprijs los je het niet op en geloof me heb vaak genoeg gewerkt dat het alleen maar geld kostte elke dag maar je moet er wel in blijven geloven anders bederft dit het plezier van de dag volledig

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hallo varkensboer vd Zanden, bij de varkenshouderij moesten er toch ook eerst heel veel kleine varkenshouders kapot gemaakt worden voordat de grote jongens halleluja konden roepen!

 • no-profile-image

  feitsma

  We moeten gewoon zorgen binnen Europa voor minder melkaanvoer. Er is teveel vraag uitval geweest door de hoge melkprijs van vorig jaar. Er wordt al wel minder gemolken in Europa maar dat is nog onvoldoende.
  Interventie zoals de Europese commissie wil kost alleen maar extra geld. De goedkoopste en meest doeltreffende maatregel is gewoon het Europese Quotum tijdelijk naar beneden brengen met een paar procent en plaats van verruimen.

 • no-profile-image

  Jan

  @Anne, globalisering en liberalisering zijn een politieke keuze, gewoon mensenwerk. LTO, de zuivelindustrie en de politiek in Nederland kiezen daarvoor. Daarmee kiezen ze voor de macht van de sterkste en laten ze de zwakken vallen en maken van boeren bestaan een ratrace. Ik ben heus niet zo dom de huidige realiteit niet onder ogen te zien. Maar ik blijf mij inzetten om het systeem (ongebreidelde globalisering en liberalisering en de corruptie die daar mee samenhangt) te veranderen

 • no-profile-image

  Jan

  @Tukker, heel goed dat je eens begint te twijfelen aan je eigen denkbeelden (en tevens de propaganda van LTO, de zuivelindustrie en de politiek) Dit is de eerste stap om zelf te keren denken on plaats van allerlei propaganda voor zoete koek te slikken.

 • no-profile-image

  A.G

  En beste LTO wat zijn we nu opgeschoten met jullie ellenlange meepraten met jullie werkgever: het ministerie van LNV en VROM over duurzaamheid enz enz????
  De enigste die een duurzaam inkomen overhoud zijn jullie!!!

 • no-profile-image

  tjah quotum is al vol

  beste mensen,

  We hebben onze ruiten helemaal niet ingegooid door het leveren van meer melk dit jaar. als er goed gekeken wordt is er helemaal niet zo gek veel meer melk geleverd. Er zijn 2 zaken die ons een beetje genekt hebben de afgelopen tijd. Ten eerste zoals eerder al vermeld de hoge melkprijs van afgelopen jaar. doordat we vorig jaar opeens 1/3 meer vroegen voor de melk die we leverden zijn bedrijven die melk/boter/kaas verwerken in hun producten (denk aan pizza's e.d.) gaan zoeken naar alternatieven. helaas hebben de bedrijven deze alternatieven gevonden. nu is het et geval dat deze alternatieven niet meer kosten dan de huidige melkprijs dus blijft het voor deze bedrijven best interresant om dit soort alternatieven te gebruiken. het gevolg hiervan is een flink melkoverschot (dit is goed te merken bij bedrijven als doc omdat deze het met hun massakaas hier vooral van moeten hebben).
  de 2e oorzaak is het melamine schandaal in azië. Azië is het land waar de grote consumptie groei vandaan kwam en ook vandaan moet komen. deze landen begonnen ervan overtuigd te raken dat melk goed was voor een mens en zeker in de beginopvoeding. helaas is dat vertrouwen hierdoor akelig geschaadt en zal de groei hier de komende jaren even uitblijven.
  ik vind het jammer dat er altijd zo'n onderling gezeur moet zijn over die boer die hier even 5000 liter over z'n quotum heen melkt. we hebben vorig jaar kunnen zien wat de acties van DDB ten gevolge hadden, een slechtere reputatie bij de consument en nog veel erger conflicten bij veehouders onderling en dat is toch heel erg sonde van onze mooie sector. laten we allemaal doen waar we goed in zijn en vooral wat we leuk vinden. laten we daarbij iedereen in z'n waarde laten, de boer die per koe 11.000 liter wil melken moet die kans krijgen, en de boer die het liefste 500 koeien zou wille melken moet dat dan ok maar lekker doen. klagen over andere is wel erg makkelijk en anderen belachelijk maken is nog veel makkelijker. laten weg genieten van onze sector en iedere dag doen wat we leuk vinden
  gegroet

 • no-profile-image

  Lekker

  Wat een kenmerkend gedrag; de boer voelt iets in zijn portemonnee en gelijk heeft iedereen het gedaan, behalve de boer zelf!!

  FrieslandCampina is toch onze eigen cooperatie? Hoe komt het dan dat we daar niets meer te vertellen hebben? Ligt zeker ook aan iedereen, behalve aan onszelf?

 • no-profile-image

  anne

  De lieden die hier nog steeds beweren dat DDB is voor hoge prijzen en LTO voor wereldmarkt hebben zo'n simpele kijk op de wereld dat ik vrees voor hun ondernemerschap. Globalisering gaat gewoon door. Politici, LTO of NMV kunnen dat niet keren. Het is dan verstandig om er rekening mee te houden. Sommigen doen dat, anderen niet blijkt weer uit deze discussie.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik denk dat we moeten wennen aan de wereldmarkt het lijkt me sterk dat de EU maar miljarden in de landbouw blijft steken om de boeren overeind te houden. In elke sector geld het recht van de sterkste. Waarom niet in de landbouw? Het is toch eigenlijk te krom voor woorden dat als boeren failliet dreigen te gaan er met bakken geld van de EU wordt gesmeten. Elk ander commercieel bedrijf zouden ze failliet laten gaan. Phillips krijgt toch ook geen export steun op tv’s als de afzetmarkt slecht is. Er moeten misschien koppen rollen maar na regen komt zonneschijn alleen helaas niet voor iedereen. Je kunt een onrendabele onderneming niet blijven steunen.

 • no-profile-image

  eco

  Beste Boer uit Boeregat, Momenteel en al vele jaren worden door middel van directe- en indirecte subsidies sectoren en industrieen gesteund en gestuurd(denk momenteel maar eens aan de werktijdverkorting).
  Beste vd Zanden uit Venlo, jij geeft in een eerdere reactie aan dat de melkveehouders nogal gesteund worden. Een enkele jaren gelden kwamen er nogal kipfileetjes uit China en Thailand. Daar stelde Europa volgens mij een importverbod tegen in. Vervolgens namen die landen van Europa geen melkpoeder ed meer af. Wie wordt er dan wel odf niet gesteund?

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Bedrijven zullen niet zomaar omvallen, maar zullen na deze dip wel op een achterstand geraken. Aflossingen zullen tijdelijk stopgezet worden, maar zullen na herstel alsnog, eventueel versneld, aan de banken betaald moeten worden. Dit geeft dit soort bedrijven nog jaren minder armslag dan de bedrijven die de dip beter doorstaan. Uiteindelijk zullen de bedrijven die dit meerdere keren meemaken het zeer moeilijk gaan krijgen.

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Jan uit mastenbroek ook weer van de partij? Zit je al in het bestuur van de DDB of NMV ?Leg even heel kort uit hoe jij een hogere melkprijs wilt realiseren,en dan wel graag binnen 6 weken.
  Als je wat wilt bereiken is de enigste weg via de politiek ,brussel mevr. kroes.
  En niet via het geneusel van DDB/NMV...............................................................

 • no-profile-image

  vd zanden

  Melkveehouder Salland, Inderdaad je hebt helemaal gelijk dat de kleinere weg zijn gegaan voor de grotere maar dit is in alle sectoren zo niet alleen bij de varkens maar ook de pluimvee, tuinbouw, champignons ,kassenteelt,maar ook de kruidnier om de hoek heeft het niet vol kunnen houden en in de melkveehouderij zal het niet ander wezen ook hier vallen de kleinere af dit is niet te stoppen je moet alleen zorgen dat je niet bij afvallers komt

 • no-profile-image

  eco

  Beste Boer uit Boeregat, bovendien is in onze primaire sector ook nog het belang van voedselvoorziening aanwezig. In 2007 was er een graantekort(met als gevolg een exportverbod, zodat van de hoge wereldmarktprijs niet kon worden geprofiteerd), in 2008 was de braakverplichting al afgeschaft.

 • no-profile-image

  fryske boer

  boer uit boeregat er word overal ter wereld met miljarden steun gegooid naar vele takken in het bedrijfsleven Boeren steunen op dit moment supermarktketens en consumenten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In de krant staat dat appie heijn weinig van de recessie merkt, terwijl de hele economie kreunt en steunt. Met dit gegeven, en de belabberde prijzen welke dierhouders, tuinders en akkerbouwers krijgen voor hun produkten dan weet je a) waar het probleem zit, b) waar de oplossing ligt.
  De voedselverkoop moet terug in boerenhand. En dan niet met wat kleinschalige boerenwinkeltjes nee, we zouden massaal moeten investeren in een meerderheidsbelang van een of meerdere supermarktketens of collectief een nieuwe keten oprichten. Er is, behalve de primaire producent en consument, niemand die hier beter van wordt waardoor de reactie van "marketingdesdundigen " en belangenbehartigers zal zijn dat dit geen zin heeft. De bron van alle ellende is dat nou net de schakel waar het grote geld verdient wordt, angstvallig uit boerenhanden gehouden wordt. Er is wereldwijd geen enkele sector waar zoveel geld verdient wordt als in de food industrie. Alleen is de verdeling scheef gegroeid wat ons zelf valt aan te rekenenen. We hebben veel te laat geanticipeerd op de macht van de inkoop.
  Er is volgens mijn opvatting nog maar één methode, maar dan moeten alle neuzen dezelfde richting op. En dat is een uitdaging van jewelste en tevens de grootste zwakte van onze sector.

 • no-profile-image

  Consument

  Mooie praatjes trappen velen in. Dit ook in de vrijhoge melkprijs in de laatste maanden van 2008 door Ff en Campina.
  Zij gingen fuseren, dus alles in het werk stellen om de kikkers in de kruiwagen te houden. Sommige hadden het door en zijn er optijd uit gesprongen. Wie weet of het goed of slecht is? Een ding is zeker, je moet gemakkelijk naar een ander kunnen en er moet gezonde concurentie zijn. Als iemand anders je wil hebben dan moet hij een betere prijs betalen en betrouwbaar zijn. Nu is dit bijna niet meer, je moet je melk leveren en wat je er voor ontvangt moet je afwachten. Daarom sta je zwak in de schakel, je krijgt wat er over blijft.

 • no-profile-image

  student

  Ik vraag mij af wie er wil produceren voor de wereldmarkt? De LTO meent dat daar de te toekomst ligt. Maar wie is daar je afnemer? laat LTO dat maar eens op papier zetten, en onderbouwen waarom we voor die markt moeten produceren.

 • no-profile-image

  r.v.

  @ boerin fryslan. volgens mij zeg ik niet dat het de schuld van de boeren is. maar het is wel de reden dat het nu zo is..

 • no-profile-image

  Jan

  @Staken, toen had de DDB al in de gaten dat dit het gevolg zou zijn van het beleid dat LTO, de zuivelindustrie en de politiek voerden. En helaas, ze hebben gelijk gekregen. Omdat het overgrote deel van de Nederlandse boeren de noodzaak van een ander zuivelbeleid toen niet wilde ondersteunen, mogen ze nu op de blaren zitten. We worden bedrogen door LTO, de zuivelindustrie en de politiek. Hoe lang en laag moet de melkprijs worden voordat men dit gaat inzien??????

 • no-profile-image

  r.v.

  @ vos: lto is hier hard en goed bezig om de belangen van veehouders rond natura2000 gebieden te behartigen, dit lukt ook vrijgoed hier.

  wat Hans zegt hebben we zelf in de hand gehad. door melk teduur was zijn die bedrijven overgestapt op goedkopere alternatieven. zelfde verhaal geld ook voor de nep-kazen waar je steeds meer van leest.

  zelf denk ik dat de melkprijs komend jaar weer redelijk goed zal worden, denk wel in het najaar ongeveer. er is droogte in N-Z, de branden in Australie, en in de VS worden dieren massaal geslacht. er zit daar zelfs een levertijd van enkele weken op een dier voordat er plaats is, het gaat daar met 1000den tegelijk dus dat gaat wel hard doortikken. maar we zullen zien komende maanden hoe het afloopt

 • no-profile-image

  AG

  Goed idee van 'Koetje Boe' om collectief aandelen te kopen van supermarkten. Maar ik zou niet verwachten dat dit van LTO afkomt! Want het lijkt er onderhand op dat die juist deals maken met de supermarktketens om bewust de prijzen te drukken. In ruil voor vette bonussen of aandelenpakketten misschien?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens Koetje Boe. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te becijferen dat het rendement in investeren in supermarkten stukken hoger ligt dat (momenteel) investeren in het eigen bedrijf. Zo genereer je meer inkomen/omzet zonder dat er een produktietoename in de agrarische sector plaatsvindt. En dat leidt uiteindelijk weer tot hogere prijzen voor de primaire produkten. En zo snijdt het mes op enig moment aan twee kanten, en komt de verkoop van voedsel indirect te liggen waar hij oorspronkelijk ook lag; bij de boer zelf. Zo herstellen we langzaam een ooit gemaakte cruciale fout.

 • no-profile-image

  Boer

  Tjonge, wat de situatie snel kan veranderen. Eerst kan hij niet wachten om de amerikanen en Nieuw zeelanders de mat onder de poten vandaan te trekken en nu moet de prijs binnen de zes weken al omhoog. Voor niks melken minder lollig dan verwacht?

 • no-profile-image

  DETUKKER

  Hallo jan uit mastenbroek, lees even in veeteelt emotie en moeizame afzet bepalen melkprijs,blz.22/23 ik denk dat daarin alles gezegt is ,en dan met name de laatste regel op blz.23.

 • no-profile-image

  hans

  hoi

  Als we weer kalverenmelkpoeder op mager melk poeder (>60%) gebruiken in plaats van soja erten en andere rotzooi. Komt er meer vraag naar melk.

  Eigen melk gebruiken zou niet helpen want dan melk je gewoon een koe meer voor de kalveren

  Melk uit de mark halen door niet te leveren lijk mij geen oplossing, misschien voor de Amerikaanse melkveehouders dan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Anne gaat er vanuit dat alles eenheidsworst moet worden. En inderdaad, wanneer er niets verandert gaat de globalisering voort. Nu is er alleen maar stimulans om groot te groeien en bulk te produceren. Denk aan de melkpremie, kwantumtoeslagen en overige schaalvoordelen. Ben je groot dan gaat het bijna vanzelf naar steeds groter. Naar mijn mening is er nog wel degelijk ruimte voor het kleinere bedrijf! Echter zoals nu de centjes verdeeld worden komt het niet goed met het kleinere bedrijf! Er is bijna geen waardering voor de weidegang, terwijl dit wel degelijk bijdraagt aan een beter imago van de melkveehouderij. Kleinschaligheid wordt bij de meeste burgers ook beter begrepen dan de megastallen, maar daar kun je niet van eten natuurlijk. Dus bij de herverdeling van de EU subsidie gelden zou men hier rekening mee kunnen houden. Het is dus aan de hoge heren wat men wil waarderen. Bij DDB/NMV heb ik een beter gevoel, het laat duidelijk weten dat het opkomt voor het inkomen van de melkveehouders. Bij LTO heb ik dat gevoel niet meer zo, daar lijkt het of het alleen kan via vrije markt denken. Verder lijkt het mij dat mensen die hier reageren vooral ongerust zijn om hun inkomen, en dat mag best met deze lage prijzen. Niet iedereen is megagroot of heeft de mogelijkheid om groot te groeien. Anne twijfelt aan het ondernemerschap van deze mensen, en dat is jammer, want deze boeren hebben misschien wel andere waarden voor ogen!!

 • no-profile-image

  koetje

  Misschien worden supermarkten wel teveel gezien als de tegenstander terwijl ze eigenlijk een verlengstuk van je bedrijf zouden moeten zijn .Het zijn wel onze producten die in hun schappen liggen en die door hun worden vermarkt.Waarom niet als landbouw met elkaar een fonds oprichten en vanuit dit fonds aandelen gaan kopen van de beursgenoteerde supermarktketens .Het zijn redelijk waardevaste aandelen met een goed rendement, het mooiste is dan dat je als landbouw zelfs gaat profiteren van producten waar je als landbouw niks mee hebt te maken Wanneer je 20000 bedrijven bij elkaar kunt krijgen die ieder 500 euro inleggen heb je al een mooi begin.Iedere inlegger moet die aandelen gewoon op zijn naam krijgen en het beheer overlaten aan dit fonds .

 • no-profile-image

  koetje

  @econoom,een hoog aantal deelnemers is net zo belangrijk als het inlegbedrag en dat bereik je alleen maar door de drempel laag te houden,als jij 50.000 wilt inleggen kan dat ook je krijgt ze immers toch op je naam.Die 40 euro van jou is inderdaad niet veel maar x20.000 is het wel 8 ton. Wanner je gaat rekenen met nog meer deelnemers en hogere inlegbedragen krijg je een veel hogere opbrengst.Deze opbrengst kun je dan ook (vrijwillig) gaan steken in nieuwe aandelen,op deze manier krijg je een sneeuwbaleffect.Als aandeelhouder krijg je wel medezeggenschap en alleen op die manier krijg je een vinger in de pap bij de grootgrutters

 • no-profile-image

  geen lid meer van

  Ik neem aan dat we als boeren wel recht hebben op een dubbeltje meer, maar ja we moeten ook voor de inwoners buiten europa zorgen. Daarom hebben we ook extra gemolken en straks mogen we weer extra melken dankzij de zuivel-lobby en de lto-lobby. Hartelijk dank

 • no-profile-image

  Veehouder

  geen wonder, anders kunnen ze siemjan niet betalen.

 • no-profile-image

  gert

  de quotumoverschrijders kunnen de melk nu beter in de mestput laten lopen,anders moet er nog meer geld bij,moeten we nu blij zijn met de extra quotumverruiming?

 • no-profile-image

  pascal te wierik

  Het creeren van schaarste aan zuivelproducten in de schappen bij de supermarkten kan eventueel leiden tot een hogere uitbetalingsprijs .
  Een van de opties zou kunnen zijn
  * stopzetten van de melkleverantie tweede helft maart

 • no-profile-image

  Pascal

  Beste R.V. uit Twente
  Vraag en aanbod bepalen nog steeds in een economie de prijs.
  Als jij andere of betere suggestie hebt laat het ons dan weten.
  Nietsdoen en kritiek hebben is en blijft de makkelijkste weg

 • no-profile-image

  r.v.

  er is al bewezen dat de melk weg laten lopen geen effect heeft dus ik doe er niet aan mee.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een mooi verhaal, maar daar kan ik de rekeningen niet mee betalen!

 • no-profile-image

  fryske boer

  er zijn hier al oorzaken voor de lage melkprijs genoemd maar laten we niet vergeten dat door de crisis het dal veel dieper en langer zal zijn oplosingen zijn moeilijk te bedenken maar er moet wel iets gebeuren willen wij hier niet toestanden als in de vs krijgen waar laatst een boer die 20 jaar geleden hier vlak uit de buurt naar vs geemigrreerd is zich zelf van het leven berooft heeft nadat de bank de stekker uit zijn melkveebedrijf wou trekken inieder geval tegen elkaar aan schopen en schelden haalt niks uit

 • no-profile-image

  r.v.

  Vele veehouders waren toen tegen de acties omdat melkveehouders van andere fabrieken de fabriek van hunzelf platlegt. daarnaast is nederland maar een hele kleine speler op de wereldmarkt waardoor wij op de vrijemarktprijs weinig druk kunnen uitoefenen.

  maar opzich wat staken zegt is geen verkeerd idee. op die manier dwing je door klantvriendelijke acties (dus geen onbegrip voor zwemmen in melk of uitspuiten over het land) dat er zon gigantisch grote marge zit tussen de verkoopprijzen bij ah en onze opbrengst. als je op die manier door de transport van zulke bedrijven kunt platleggen, de media erbij krijgt en zo op een goede manier duidelijk kunt maken dat het niet wil dan moet je ze op de knieen kunnen krijgen dat ze meer voor de dagverse melk zullen betalen.

Laad alle reacties (70)

Of registreer je om te kunnen reageren.