Home

Achtergrond 263 x bekeken

Voorlopig geen nieuwe leden bij fusiebedrijf

Melkveehouders die van buitenaf lidmaatschap aanvragen bij FrieslandCampina krijgen tot halverwege dit jaar nul op het rekest.

Het bestuur van de zuivelcoöperatie buigt zich de komende maanden over de mogelijkheden en voorwaarden voor de toelating van nieuwe leden. Dit zou nodig zijn in het licht van de voorwaarden die de Europese Commissie aan de fusie heeft verbonden.

Voorafgaand aan de fusie werd afgesproken dat nieuwe leden in principe welkom waren, zij het onder voorwaarde van een entreeheffing van 4 euro per 100 kilo melk. Dit wordt nu vanwege de maatregelen uit Brussel opnieuw tegen het licht gehouden. Vanwege het hoge marktaandeel van FrieslandCampina op de Nederlandse markt van boerderijmelk moet er een premie worden betaald aan leden die de coöperatie verlaten. Bij de nadere invulling van het aannamebeleid wil het bedrijf vooral letten op de samenhang met deze vertrek­regeling.

Voor het vaststellen van het aannamebeleid van de coöperatie is goedkeuring van de ledenraad nodig. Dit proces zal volgens de coöperatie halverwege dit jaar worden afgerond. Lidmaatschapsaanvragen in het kader van bedrijfsoverdracht of bedrijfsopvolging worden wel gehonoreerd.

Een woordvoerder van FrieslandCampina geeft aan dat er sinds de fusie aanvragen voor lidmaatschap zijn ingediend, maar dat er tot nu toe nog geen leden zijn bijgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.