Home

Achtergrond

Voor 1 april oplossing 'Vamil-drama'

Voor 1 april proberen minister Verburg (LNV) en staatssecretaris De Jager (Financiën) een oplossing te vinden voor het 'Vamil-drama' dat ze hebben laten ontstaan.

Die toezegging hebben de beide bewindslieden moeten doen aan de Tweede Kamer. Onder aanvoering van de VVD was die vandaag zeer ontstemd over de te late aanmelding in Brussel van de Vamil-regeling die in 2007 van kracht werd. Ook regeringsfracties reageerden boos. "Een drama!", aldus Ernst Cramer van de ChristenUnie.

Als gevolg daarvan kunnen ondernemers die in 2007/08 hebben geïnvesteerd in groene kassen en stallen die fiscaal afschrijving tot slechts 50 procent van de WOZ-waarde, in plaats van tot de restwaarde, wat door het kabinet was toegezegd. Ook was de Kamer zeer ontstemd over de karige beantwoording van Kamervragen van de VVD hierover eerder deze week. Zonder verdere toelichting verklaarden Verburg en De Jager dat er weinig meer aan te doen valt.

Na Kamerbreed aandringen vanochtend moeten ze nu toch naar een oplossing zoeken, zodat gedupeerden in komende jaren van de volle fiscale afschrijving kunnen gebruik maken. Minister Verburg veroorzaakte in haar reactie ergernis bij de fracties met de opmerking dat ondernemers hun investeringen voor eigen risico hadden gedaan. Volgens de VVD en de andere fracties bleek onder andere uit voorlichtingsfolders dat ze hun investeringen konden doen in het volle vertrouwen tot de restwaarde te kunnen afschrijven. "Een unfaire opmerking van de minister", oordeelde VVD-Kamerlid Janneke Snijder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.