Home

Achtergrond 426 x bekeken 10 reacties

Voedselalarm in VS

De veiligheid van het voedsel in de Verenigde Staten is in het geding.

Daarom heeft de Amerikaanse president Barack Obama een speciaal voedselveiligheidscomité in het leven groepen. Obama zei dit in zijn radiotoespraak van vrijdag. "De status quo is onaanvaardbaar,'' aldus Obama. Het nieuwe panel moet onderzoek doen naar de veiligheid van etenswaren en aanbevelingen doen voor verbeteringen.

Het land heeft te maken met een groeiend aantal incidenten rond bedorven waar of etenswaren met giftige stoffen. Begin jaren negentig waren er circa honderd incidenten per jaar en nu al circa 350, goed voor bijna elke dag een voedselschandaal.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  kan de prijs voor alle producten gelijk weer omhoog en kunnen we beter concureren met de VS, laten ze nu gelijk Argentienie ook aanpakken met dat vlees van hun.

 • no-profile-image

  Snat

  In de VS houdt de overheid nagenoeg geen toezicht, het bedrijf is verantwoordelijk voor hetgene zij op de markt brengt. Winstbejag, aandelenkoersen, etc. zijn dan de eerste prioriteit. Wat Argentinie er mee te maken heeft, weet ik niet. Ik kan mij geen enkel probleem heugen met enig product uit Argentinie gedurende de laatste 14 jaar. Daarintegen wel veel ellende gezien van Europese producten. Maar zoals gezegd, snap ik de link met Argentinie niet.

 • no-profile-image

  Lie

  In USA bestaan er verschillende keuringsdiensten, oa FDA & USDA, die opereren onafhankelijk van elkaar. Verder hebben bepaalde voedselproducenten een zogenaamd HACCP, ik geloof dat in Nederland men dit ook een fantastisch programma vindt, op papier lijkt het ook ideaal. De producent kijkt naar de hele productielijn en kijkt waar de 'hazards' zitten en hoe die onder controle kunnen blijven en doet dit met onder meer monitoring en verificatie en dat wordt dan gedocumenteerd, een bedrijf wil immers altijd een goed/veilig product afleveren! De inspectie dienst komt af en toe eens kijken en beoordeelt of het HACCP voldoet aan de eisen en dan wordt er geverificeerd of de producent ook daadwerkelijk doet wat op papier staat met andere woorden de documenten wegen erg zwaar, dus als een bedrijf maar de boeken in orde heeft is er erg weing aan de hand, dit alles is met name ingevoerd om met minder inspectie personeel te werken en zo de kosten voor de regering en voor de producent omlaag te krijgen.
  Ik weet dat het amerikaanse leger ook met HACCP werkt ik ken een verhaal dat een amerikaan mij heeft verteld; een jachtvliegtuig van een vliegdekschip steeg op met op papier de bommen aan boord maar toen de pilloot ze wilde droppen realiseerde hij dat ze nog steeds op het schip stonden!

 • no-profile-image

  Huub van de Lang

  Wanneer men de aandacht eens zou gaan verleggen naar gezonde producten i.p.v. veilige producten, dan komen we stuk verder en geeft uiteindelijk de consument meer duidelijkheid. Gezonde producten zijn onlosmakelijk verbonden met veilige producten. Zelf ben ik een producent van een biologisch diepvrievoeding voor honden en katten en het verbaast mij enorm wat allemaal verwerkt mag worden aan schadelijk stoffen in dus eigenlijk ongezonde voeding. De overheid zou een uitstekende rol in kunnen vervullen, maar doet dit niet, omdat honden en katten nu eenmaal niet op ons menu staan. Zou dat wel zo zijn dan zou de huidige honden en kattenvoeding er heel anders uitzien. Een ander voorbeeld is de tegenwoordige frisdranken die ongezonde zoetstoffen mogen bevatten in "veilige" hoeveelheden, maar heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Onbegrijpelijk, maar helaas realiteit.

 • no-profile-image

  freek

  En in zeggen dat het in de US zo slecht is iedereen weet dat er in nederland ook volop gerommelt word met allerlei producten.

 • no-profile-image

  Anita

  Het is belangrijker dat er een moratorium komt op het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen, welke een groot gevaar vormen voor de volkgezondheid, bio diversiteit, en kruis bestuiving. Ook moeten er maatregelen genomen worden tegen de WTO die landen dwingt GMOs in te voeren en te gebruiken.

 • no-profile-image

  Ron

  Laat dat nieuwe panel dan direct verbeteringen doorvoeren ipv alleen aanbevelingen doen.

 • no-profile-image

  jol

  ok jongens
  eventjes voor me zelf op een rijtje zettend.
  ik ben trots op mijn product en ik weet dat er door mij met mijn product niet gerommeld wordt. dus dames en heren inkoper bij mij zit je safe.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Blijkbaar heeft de persident ook de film""the Future of Food"" gezien.Hier wordt duidelijk dat er een relatie met gentech mais en een bijna dodelijke allergie bij een vrouw was.Mooi dat we als Europa z'n proefland hebben als de U.S..met erg veel proefmensen.Waarom dan z'n proefveld bij Dokkum.Het Noorden heeft een uniek kans laten liggen.Andere gebieden in de EU onderscheiden zich wel door een gentech vrije zone.
  De precident zelf eet wel biologisch.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat is er ook alweer gezegd door Obama? Yes we can? Blijkt maar weer bij voedselveiligheid, knoeien tot en met.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.