Home

Achtergrond

Voeding vleesvarkens afstemmen op gezondheid

De gezondheidsstatus van vleesvarkens heeft invloed op de voedingsbehoefte.

De Animal Sciences (ASG) wil daarom onderzoek doen naar bedrijfsspecifieke voeding voor varkens met een verschillende gezondheidsstatus.

Volgens ASG-onderzoekers blijkt uit literatuuronderzoek dat de gezondheidsstatus invloed heeft op de voerbenutting. Varkens met een geactiveerd immuunsysteem hebben bijvoorbeeld meer soorten en grotere hoeveelheden van bepaalde aminozuren nodig, terwijl de eiwitaanzet lager is. Er is echter niet genoeg kennis om hierop in te kunnen spelen. Hierdoor kunnen vooral bedrijven met een hoge gezondheidsstatus niet optimaal voeren.

De ASG wil met het onderzoek voeding ontwikkelen voor zowel varkens met een hoge gezondheidsstatus als die met een suboptimale gezondheidsstatus.

De ASG reserveert vier jaar voor het onderzoek, wat in totaal ruim 1,4 miljoen euro moet kosten. De onderzoekers vragen het Productschap Vee en Vlees (PVV) om een bijdrage van 405.000 euro. Het bestuur van het PVV stemt vandaag over dit verzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.