Home

Achtergrond 203 x bekeken

Vliegtuig op vol vermogen de klei in

Doordat de piloten op het allerlaatste moment nog een flinke dot gas gaven, is het vliegtuig van Turkish Airlines vorige week bij Schiphol op vol vermogen in de zware klei van een akker terechtgekomen.

De krachten die op de Boeing 737-800 inwerkten, waren zo groot dat de romp ter hoogte van de business class is gescheurd.

Dat bleek woensdag in Den Haag uit de eerste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de crash van het Turkse toestel vlak voor de landingsbaan van Schiphol. De drie piloten in de cockpit hadden geen schijn van kans.

Het vliegtuig had een snelheid van 175 kilometer per uur toen het neerkwam en het neuswiel raakte vast in de drassige klei. Door deze ,,enorme krachten van remming'' en de grote voorwaartse druk zijn de bemanningsleden omgekomen, zei OVV-voorzitter Pieter van Vollenhoven.

Door de aard van de ondergrond stond het vliegtuig relatief snel stil: na 150 meter. De motoren, die afbraken, schoten nog 250 meter door.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.