Home

Achtergrond 349 x bekeken 1 reactie

'Vlaamse contractprijzen industriegroenten gelijk'

De contractprijzen voor industriegroenten in Vlaanderen blijven gelijk aan die van vorig jaar. Het Vlaamse areaal krimpt dit jaar verder.

De telers van industriegroenten zijn volop bezig met het sluiten van contracten met de verwerkers voor de teelt van dit jaar, zegt Patrick Meulemeester, tuinbouwconsulent van de Belgische Boerenbond. "De prijzen in de af-land contracten blijven gelijk aan vorig jaar. Wel worden bij bepaalde teelten extra voorwaarden gesteld aan de kwaliteit. Dat is een extra risico voor de telers."

Volgens Meulemeester krimpt het areaal industriegroenten in Vlaanderen. "De oorzaak is de overproductie. Dat geldt vooral voor spruitkool en knolselderij en in mindere mate voor bonen en bloemkool. De mate waarin verschilt van fabriek tot fabriek."

De Nederlandse verwerker Coroos verplaatst een deel van de teelt van doperwten en sperziebonen naar Noord-Frankrijk en België. Coroos bereikte geen overeenstemming met de telers. Meulemeester: "Voor zover mij bekend zijn er geen extra contracten gesloten door Vlaamse telers met Nederlandse verwerkers."

Verschuiving areaal

Ook de Vlaamse telers merken dat het areaal langzaam verschuift naar Wallonië en vooral Noord-Frankrijk, zegt Meulemeester. "In Vlaanderen richt de sector zich steeds meer op de intensieve groenteteelt voor versmarkt en industrie. Voor akkerbouwmatige industriegroenten zoeken de verwerkers het liefst grote bedrijven voor de teelt. Bij erwten stellen verwerkers al de voorwaarde dat minimaal 4 hectare moet worden geteeld. Verwerkers kunnen dan het zaaien, oogsten en transport naar de fabriek efficiënter organiseren. In Noord-Frankrijk en Wallonië vind je meer grote bedrijven dan in Vlaanderen."

Meulemeester stelt dat de contractprijzen geen gelijke tred houden met de kostprijs. "De kostprijs stijgt voortdurend. Op termijn moeten de verwerkers meer betalen om de interesse van telers te behouden voor de teelt. Of nog een positief saldo wordt gehaald hangt af van de bedrijfsresultaten. Er zijn grote verschillen in saldo’s tussen de bedrijven."

Eén reactie

  • no-profile-image

    cv teler

    Hier zitten de bedrijven die de telers een toekomst geven en vooruit denken.
    Beter als rijko (De schakel) en Taco!!!
    Dat zijn de zogenaamde lijkenpikkers!!

Of registreer je om te kunnen reageren.