Home

Achtergrond

'Veterinair verdrag met Canada zorgt voor flinke exportgroei'

Het veterinaire handelsverdrag tussen de EU en Canada heeft gezorgd voor een flinke groei in de onderlinge handel in levende dieren en dierlijke producten.

In de tien jaar dat het verdrag nu bestaat, is de export vanuit de vijftien 'oude' EU-lidstaten naar Canada voor de betreffende producten bijna 90 procent gestegen, van 69 miljoen euro per jaar naar 131 miljoen euro.

Vooral de export van vlees, levende dieren en zuivel nam fors toe - met respectievelijk 183, 139 en 90 procent - door eenvoudiger procedures en grotere markttoegang. Zo hebben de EU en Canada hun producteisen voor varkensvlees en rundersperma erkend.

Momenteel werken beide handelsblokken aan vergelijkbare akkoorden voor zuivel, runderembryo's en visproducten. Ook wordt gepraat over exportvoorwaarden bij een eventuele dierziekteuitbraak; regionalisering moet de exportbelemmeringen beperken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.