Home

Achtergrond 209 x bekeken

Verhoging boterinterventie optie voor Fischer-Boel

Verhoging van de boterinterventie tot een volume van meer dan 30.000 ton is een serieuze optie voor Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

Ze zei dit op een bijeenkomst over het Europese voedselkwaliteitsbeleid in de Tsjechische hoofdstad. De Europese Commissie stelde veertien dagen geleden de interventie open voor boter en mager melkpoeder. De interventieregeling voor boter was binnen enkele dagen vol. Om de druk op de Europese zuivelmarkt verder te verlichten is verhogen van het interventieplafond een serieuze optie, aldus Fischer Boel. Donderdag is er weer een beheerscomité zuivel. Mogelijk wordt dan een nieuwe besluit genomen over de interventie.

Fischer Boel herhaalde tegenover boze Tsjechische melkveehouders dat de aanstaande afschaffing van de melkquotering niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de lage melkprijzen. Die worden veroorzaakt door vraaguitval en concurrentie op de wereldmarkt, zei ze. In Europa wordt ondanks de quotumverruiming niet of nauwelijks meer gemolken, meent ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.