Home

Achtergrond

Verdonk wil Nationale Investeringsbank

Rita Verdonk wil dat er opnieuw een Nationale Investeringsbank komt.

Daarin zou in ieder geval de opbrengst van de verkoop van energiebedrijven Nuon en Essent moeten worden gestort, zei ze vandaag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Het geld moet volgens het Tweede Kamerlid onder meer naar financiële instellingen die in de problemen komen. Ze pleitte ook voor het verminderen van het aantal ambtenaren, maar noemde daarbij geen streefgetallen. "Schaf de overdrachtsbelasting af; dan worden er misschien wel weer huizen verkocht'', zei ze verder.

De Nationale Investeringsbank werd in 1945 werd opgericht door de overheid om de opbouw van Nederland na de oorlog financieel te steunen. Tot 1999 was de bank grotendeels in handen van de overheid. De onderneming werd in dat jaar verkocht aan de pensioenfondsen ABP en PGGM.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.