Home

Achtergrond

Verburg wil zuivelafspraken niet openbreken

Aan het openbreken van vorig jaar gemaakte afspraken over de zuivelquota wil minister Verburg niet meewerken.

"Ik wil niet een doos van Pandora openen", zei de minister vanochtend in een debat met de Tweede Kamer over onder andere de sterk gedaalde melkprijzen. Een Kamermeerderheid vroeg haar om op de landbouwraad aanstaande maandag te Brussel de Europese verevening van landenquota mogelijk te maken. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat Nederlandse melkveehouders over het lopen de jaar een groot bedrag aan superheffing moeten betalen.

De minister voelt daar helemaal niets voor. Zo’n debat haalt volgens haar niets uit en heeft wel het risico dat ministers van andere landen ook nieuwe wensen over het zuivelquotum naar voren brengen. Zo heeft haar Duitse collega Aigner al aangekondigd de afgesproken quotumverruiming met 1 procent per 1 april ter discussie te stellen. De Kamer nam genoegen met de weigering van de minister.

Met uitzondering van de SP is ook geen van de fracties van mening dat quotumverruiming oorzaak is van de sterke daling van de melkprijs. Het totaal aan landenquota van de EU-lidstaten wordt immers met 4 procent onderschreden. Als oorzaak van de prijsval wordt vooral de internationale vraaguitval beschouwd. Verburg verwacht dat die zich herstelt en dat er dan voor de verruimde melkproductie weer afzet is tegen een lonende prijs.

De minister bevestigde haar toezegging van eerder deze week dat ze wil bezien of de bedrijfstoeslagen dit jaar eerder kunnen worden uitbetaald. Ze hield wel "dikke slagen om de arm". Het moet passen in de Europese voorwaarden en de Dienst Regelingen moet de klus aankunnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.