Home

Achtergrond 177 x bekeken 2 reacties

Verburg schiet paling en vissers te hulp

De palingvisserij gaat in oktober op slot.

Minister Gerda Verburg (Visserij) kondigde dat maandag aan. Als compensatie voor het verlies aan inkomsten krijgen palingvissers onder voorwaarden 700.000 euro. De financiële bijdrage is gekoppeld aan een plan om zogenoemde schieraal op weg te helpen naar de paaigronden in de Sargossazee.

Het aalbestand in Nederland is er zo slecht aan toe dat sluiting van de visserij onvermijdelijk is. Maar Verburg beperkt voorlopig de periode tot één maand. Ze wilde aanvankelijk de palingvisserij twee maanden stilleggen, en bood 400.000 euro compensatie. Palingvissers trokken daarom eind vorig jaar uit onvrede naar Den Haag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Het artikerl lijkt ingekort hier op AGD, hier staat ie langer, http://www.nu.nl/economie/1933325/verburg-schiet-paling-en-vissers-te-hulp.html

  In het langer stuk komt duidelijker naar voren dat minister Verburg in deze omstandigheid een goede aanpak kiest, zie het punt handhaving.
  De vissers daareentegen maken het wel erg bont. Ze helpen zelf de paling stand om zeep, en gaan dan klagen dat ze niet meer mogen vissen. Ze eisen van de natuur dat ze mogen vissen, maar kijken niet of het kan, ze kijken niet in termijnen van 5 of 10 jaar, beheren is waarschijnlijk een woord die ze niet kennen. Paling in zoutbaden is normaal voor deze beroepsvissers. Lijkt mij een beetje eenzijdige manier van nautuurbeheer. Ze zullen, als ze de kans krijgen, de laatste paling in de wereld nog opvissen en dan klagen waarom er niet meer is.

 • no-profile-image

  gert

  door de enorme toename van aalscholvers is de palingstand zo slecht

Of registreer je om te kunnen reageren.