Home

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

Verburg onduidelijk over Vamil-oplossing

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft gisterenavond, tijdens een debat over de problemen rond de Vamil-regeling (willekeurige afschrijving, in verband met belastingaftrek), veel onduidelijkheid laten bestaan over hoe ze gedupeerde ondernemers tegemoet wil komen.

In reactie op moties van enerzijds de VVD en SGP en anderzijds CDA en PvdA zei Verburg eerst dat ondernemers die in 2007 en 2008 hebben geïnvesteerd in stallen of kassen deze vanaf 2009 alsnog kunnen afschrijven tot de restwaarde. Voor het verschil vanwege de latere, ruimere afschrijvingsmogelijkheid zou ze met "een passende oplossing" komen.

Later in het debat zwakte de minister dit weer af tot een inspanningsverplichting: ze bekijkt of het mógelijk is om de betreffende investeerders na 2009 te laten afschrijven tot restwaarde. Vóór 1 april geeft ze uitsluitsel.

VVD en SGP willen dat Verburg met een regeling komt, waardoor ondernemers volledig gelijk worden behandeld en geen enkele financiële schade leiden. CDA en PvdA zijn voorzichtiger, en willen dat de minister haar uiterste best doet dit te regelen, waarbij ze er rekening mee houden dat dit niet (helemaal) lukt.

De problemen rond de Vamil zijn ontstaan doordat LNV de regeling veel te laat in Brussel heeft aangemeld; afschrijving tot restwaarde werd daardoor pas weer mogelijk per 2009. De EU staat niet toe dat regelingen met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Dat heeft tot gevolg dat ondernemers die in 2007 en 2008 hebben geïnvesteerd in stallen en kassen een beperktere fiscale aftrekmogelijkheid hebben.

LTO heeft gevraagd om deze ondernemers na 2009 alsnog tot restwaarde te laten afschrijven. De Kamer stemt volgende week over de moties.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de minister is onduidelijk , onbetrouwbaar en laks

Of registreer je om te kunnen reageren.