Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg laveert knap

De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater is in veel gebieden nog steeds onvoldoende.

Daarom scherpt landbouwminister Gerda Verburg in het Vierde Actieprogramma de regels voor het aanwenden van mest aan. Vanaf 2010 worden veel normen strenger, evenals de gebruiksvoorschriften over de uitrijperioden en opslagcapaciteit

De totstandkoming van dit plan is niet eenvoudig geweest. Verburg heeft zich ervan willen verzekeren dat het de goedkeuring van de Europese Commissie kan wegdragen, zeker omdat dat een voorwaarde is voor verlenging van de derogatie. En Brussel is waar het milieumaatregelen betreft nu eenmaal niet kinderachtig. Toch had het voor boeren heel wat slechter kunnen uitpakken. De minister benadrukt dat zij kiest voor een beperkte aanscherping, om ondernemers de kans te geven in te spelen op de kleinere gebruiksruimte. Door nu te innoveren kunnen boeren straks verdere beperkingen gemakkelijker verteren.

De vakbonden denken daar anders over. Zij vinden dat Verburg te weinig rekening houdt met de bedrijfseconomische gevolgen van de maatregelen. Zij hebben daar deels gelijk in. Want waarom valt bewerkte mest nu nog steeds niet onder de derogatie? Toch is Verburg er goed in geslaagd te laveren tussen de enerzijds de belangen van de ondernemer en anderzijds de wensen van Brussel. En dat is knap.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Verburg moet eerst maar eens zorgen dat de boeren een redelijk inkomen hebben om die investeringen te kunnen betalen,wel eisen stellen ,maar dan moet er ook wat tegenover staan,daar lijkt het momenteel niet op

Of registreer je om te kunnen reageren.