Home

Achtergrond 217 x bekeken 11 reacties

Verburg: Duitsland wil quotumverruiming terugdraaien

Duitsland wil de quotumverruiming terugdraaien. Dat schrijft minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer over de agenda van de vergadering van landbouwministers volgende week.

Op verzoek van Duitsland heeft het Tsjechisch voorzitterschap de zorgelijke situatie op de agenda geplaatst van de komende landbouwraad. Verburg verwacht dat de Duitse collega de onderhandelingsuitkomsten van de Health Check van verleden jaar ter discussie willen stellen met als doel de afspraken over de quotumverruiming open te breken. ,,Daarvan ben ik geen voorstander’’, schrijft de minister in haar brief.

Het is volgens de minister evident dat de quotumverruiming niet heeft geleid tot de dalende prijstendens. De totale EU-melkproductie vertoont een dalende tendens ondanks eerdere quotumverruimingen.

In enkele lidstaten, waaronder Nederland, is echter nog steeds te weinig ruimte geschapen voor de uitbreiding van de melkproductie. "Illustratief daarvoor is dat Nederlandse melkveehouders naar verwachting ook dit jaar superheffing moeten betalen
omdat zij over het Nederlandse melkquotum heen schieten.’’

Een andere duidelijke indicatie meer quotumverruiming is volgens Verburg de noodzaak om tot een zachte landing van de quotering te komen. In Nederland wordt volgens de minister nog altijd circa 1 euro per kilo melk voor quotum wordt betaald.

De Tweede Kamer overleg donderdag met de minister over de situatie op de zuivelmarkt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Even rekenen op de sigarendoos

  De Duitsers hebben volledig gelijk!! Dat ze in Nederland het melkquotum veel te duur laten worden is eigen schuld. Er wordt iedereen beter van behalve de boeren die doorgaan! Als je voorniets wil werken in Nederland moet je al het quotum afschaffen en steeds meer produceren in een land met dure landbouwgrond. Dan krijg je met al je werken een hoge rekening gepresenteerd! Dus hoge kosten en lage opbrengsten!

 • no-profile-image

  quotumuitbreiding stoppen

  @gert... idd mooie rede om quotum helemaal af te schaffen. t zal bij een aantal boeren wel pijn doen, maar de markt helpt zichzelf wel

 • no-profile-image

  r.v.

  alsof die paar% van nederland invloed heeft op de marktprijs....

  laat dus maar mooi doorgaan, scheelt weer superheffing

 • no-profile-image

  gert

  als deze melkprijs nog een lange tijd zo blijft,krimpt de melkproduktie vanzelf wel,dan zijn een aantal melkveehouders genoodzaakt om te stopppen

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Goed plan toch? is er minder melk, betere prijs. Hoef je ook geen steun van de overheid? best slim van de overheid. Hoeft LTO ook geen domme uitspraken meer te doen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In dit verhaal mis ik toch vooral dat de VRAAG naar zuivelproducten sterk is verminderd. Hier moeten wij op inspelen om de opbrengsten weer op een normaal niveau te krijgen. Laat er maar een beetje krapte komen, zodra dit het geval is, geef dan de boeren maar weer een beetje ruimte! Het is natuurlijk een beetje gezichtsverlies omdat vorig jaar nog flink gepleit is voor uitbreiding van productie, maar de markt is gewoon veranderd! Nu, de productie uitbreiden is gewoon niet te begrijpen met deze zeer slechte opbrengstprijzen! Quotumkosten maak je zodra je wat kunt verdienen, en dan bedoel ik gewoon gezonde groei en niet met tonnen melk tegelijk, dan is er niets aan de hand!!!! Wat betreft het betalen van superheffing, een rekening courant systeem zou deze kosten zeer beperken. Maar dat wil men niet en dat is erg spijtig! Dus minister Verburg, luister alstublieft naar Duitsland.

 • no-profile-image

  Boertje

  zolang er betaalt wordt voor quotum kan men spreken van een zachte landing. dan geef ik verburg gelijk. Of men moet zeggen we houden het quotum, maar daar zijn te veel nederlandse melkvee houders jaren tegen geweest, betalen voor lucht.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vreemd dat er nog veel mensen zijn die denken dat na afschaffing van het huidige quotumsysteem er volop vrij geproduceerd kan worden. De zuivelverwerkers zullen een constante en gegarandeerde aanvoer van grondstof melk willen hebben. De hoeveelheid melk die men in de komende jaren aan zijn of haar melkfabriek leverd zal waarschijnlijk als basis door de verwerker gebruikt gaan worden als "melkleveringrecht". Wil je dan meer leveren moet je van andere leveranciers die rechten kopen. Dan zijn we weer gevaarlijk dicht bij het huidige systeem aangeland.

 • no-profile-image

  DJ

  Het is stuitend om te lezen, dat min. Verburg totaal geen inzicht heeft over wat er gebeurt in de markt en dan zo'n verhaaltje laat opschrijven. Les 1 economie: als er meer aanbod komt (melk), zakt de prijs. Als de minister een melkprijs van 22 cent een zachte landing vindt, dan ben ik benieuwd wat een harde landing inhoudt. Misschien 15 cent?
  Er is ontegenzeggelijk meer gemolken in Europa, de minister moet de cijfers maar eens goed gaan bekijken en dan een beter gefundeerd oordeel geven, dit verhaaltje is een minister onwaardig.
  Geen uitbreiding van quotum zoals de Duitsers willen is een goede zaak

 • no-profile-image

  fryske boer

  ik wil wel weten wie die quotumhandelaar van verburg is voor een euro wil ik wel wat kwijt.

 • no-profile-image

  willem

  het is toch te zot voor woorden, hier terug draaien terwijl Italie nu al alle veruiming ineens heeft gekregen die ze anders tot 2015 geleidelijk zouden krijgen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.