Home

Achtergrond 157 x bekeken

Van Trots op Nederland blijft weinig over

De populariteit van Trots op Nederland is tot een dieptepunt gezakt. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond komt de politieke beweging van Rita Verdonk uit op één zetel, één minder dan vorige week.

Tien maanden geleden telde de partij nog 26 zetels in het onderzoek. De peiling van zondag vertoont verder een paar kleine verschuivingen. De PVV wint een zetel en komt uit op 28. De partij van Geert Wilders blijft daarmee volgens De Hond de grootste partij, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Voor de PVV is het de een na hoogste score sinds Wilders in september 2004 uit de VVD stapte. Hij telde toen 29 zetels in de peiling.

Regeringspartij CDA, de tweede partij, stijgt met één zetel tot 27. Coalitiegenoot PvdA krijgt er ook één bij en komt uit op 23 zetels. De VVD verliest een zetel (17). Het gat tussen de PVV en de VVD is nu elf zetels. D66 moet ook een zetel inleveren en komt uit op 18.

De Hond stelt dat het CDA, de PvdA, de VVD en de SP inmiddels zeker de helft van de kiezers uit 2006 zijn kwijtgeraakt. Hij noemt dat een ongekend verschijnsel bij de verkiezingsonderzoeken die hij sinds 1976 uitvoert.

De Hond verwacht dat de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni een soort referendum worden over het vertrouwen in de regering. In Nederland zullen kiezers die gelegenheid naar verwachting ook aangrijpen om hun voor- of afkeur van Wilders uit te spreken. De Hond denkt daarom dat de opkomst beduidend hoger zal zijn dan de 40 procent van vijf jaar geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.