Home

Achtergrond 209 x bekeken

Vakbond wil meer cameratoezicht in bussen

FNV Bondgenoten wil dat vervoerbedrijf Veolia maatregelen treft om de veiligheid van de buschauffeurs te vergroten.

De bond heeft dit gezegd naar aanleiding van de overval gisterochtend op een buschauffeur in Apeldoorn. Toen de chauffeur de deuren van de bus opende, kwam er een man binnen die de bestuurder bedreigde. Hij moest zijn horloge en een tas afgeven, meldde de politie.

De chauffeur raakte niet gewond en heeft op het politiebureau een verklaring afgelegd. Een aantal Veolia-chauffeurs in Apeldoorn heeft na de overval een korte werkonderbreking gehouden.

De bond heeft de directie gisteren gevraagd om cameratoezicht op alle 150 bussen en meer toezichthouders, namelijk vijftig in plaats van de vier die nu dienst doen. Ook zouden op de regionale verkeersleiding twee mensen moeten werken op de tijden dat de chauffeurs op weg zijn.

"De chauffeur die nu is overvallen kon dinsdagochtend bij de overval de noodknop niet gebruiken, omdat er nog niemand op de centrale was. De eerste chauffeur is er om kwart voor vijf, maar de verkeersleiding start pas om zes uur op. Wij willen dat daar mensen zitten vanaf het begin van de dienstregeling tot na het einde ervan'', meldt de FNV.

De Veolia-directie is bereid vijftig bussen met camera's te willen uitrusten. Ook zouden er twee extra toezichthouders kunnen komen. Maar de chauffeurs vinden deze voorstellen onvoldoende, zei bestuurder Lutz Kressin van FNV Bondgenoten. De vakbond zal de directie daarom woensdag een ultimatum stellen dat vrijdag afloopt. "Als de directie dan nog niet aan de eisen tegemoetkomt, volgen er acties'', aldus Kressin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.