Home

Achtergrond 187 x bekeken

VNG: niet tornen aan gemeentefonds

Gemeenten moeten net als de Rijksoverheid de middelen hebben om crisismaatregelen te treffen.

Het kabinet moet daarom niet tornen aan het accres, of wel de jaarlijkse stijging van het gemeentefonds. Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag tijdens een bijeenkomst van haar organisatie in Utrecht.
Volgens haar weten de gemeenten niet waar ze nu aan toe zijn, omdat het pakket van maatregelen dat het kabinet vorige week presenteerde op dit punt niet duidelijk is.

Jorritsma zei dat het kabinet niet bang hoeft te zijn, dat de gemeenten de lasten van de burgers uit de hand laten lopen. Zij vroeg wel "de ruimte om noodzakelijke vervangingsinvesteringen te doen in bijvoorbeeld rioleringen''.

De VNG spreekt woensdag met het kabinet over de crisismaatregelen en pleit dan voor extra middelen voor stedelijke vernieuwing. Bovendien zouden er in Utrecht en de Achterhoek "regelvrije gebieden'' moeten komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.