Home

Achtergrond

VEH pleit voor forse verlaging ozb

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) fors verlagen.

Dat zegt de VEH naar aanleiding van haar jaarlijkse onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten, waaruit blijkt dat huizenbezitters dit jaar gemiddeld 4 procent meer gaan betalen aan ozb.

Volgens de vereniging betalen de woningbezitters te veel door onjuiste verwachtingen over de economie. Ook volgend jaar zal de economie nog krimpen en de inflatie lager zijn. In een periode waarin huishoudens te maken krijgen met inkomensstilstand of zelfs achteruitgang is het onacceptabel dat gemeenten de lasten verder verhogen, vindt de vereniging.

In Leiderdorp stijgt de ozb het meest, met 42,7 procent. Vorig jaar betaalden eigenwoningbezitters daar nog gemiddeld 239 euro. Dit jaar is dat 342 euro. In Drimmelen stijgt de belasting met 22,2 procent naar een gemiddelde van 217 euro en in Dongeradeel gaan woningbezitters gemiddeld 175 euro betalen, een stijging van 20,4 procent. Het landelijk gemiddelde is 225 euro (4 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat de woonlasten dit jaar gemiddeld met 2,8 procent stijgen voor meerpersoonshuishoudens. Eenpersoonshuishoudens betalen 3,1 procent meer. De rioolrechten gaan voor meerpersoonshuishoudens gemiddeld 5,8 procent omhoog. Bij eenpersoonshuishoudens stijgen die 6,5 procent.

Leiderdorp staat ook op het lijstje met stijgende woonlasten nummer een. Leiderdorpers betalen 21,2 procent meer. Ook in Purmerend (20,8 procent), Dinkelland (18,9 procent) en Neerijnen (18,9 procent) stigen de woonlasten flink .

De duurste gemeente is Blaricum, waar meerpersoonshuishoudens gemiddeld 1167 euro aan woonlasten moeten betalen, een stijging van 3,7 procent. De goedkoopste gemeente is Zevenaar met gemiddeld 406 euro. Gemiddeld betalen meerpersoonshuishoudens 658 euro aan gemeentelijke woonlasten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.