Home

Achtergrond

Uniforme handelsnorm schept verwarring in EU

De vervanging van 36 handelsnormen voor groente en fruit door een EU-basisnorm leidt tot grote verwarring.

Dat bleek op de internationale bijeenkomst Arbeitstagung Qualitätskontrolle Obst und Gemüse in Bonn. In Nederland praat koepel DPA met komkommerpartijen over normen voor dit product. Per 1 juli laat de Europese Commissie voor 36 producten de handelsnorm vervallen. Daar komt één kale basisnorm voor in de plaats. "Maar die is voor veel interpretaties uitlegbaar", stelt Ad Klaassen, secretaris van de Nederlandse koepel voor afzetorganisaties DPA.

Op de bijeenkomst in Bonn deze week was de verwarring groot. "Op het scherm werden producten getoond met de vraag of die zouden worden goedgekeurd. Dat leverde grote verschillen van inzicht op. De ene partij stelt voor om de norm strenger door te voeren dan de andere."

In Nederland is het Kwaliteitscontrole Bureau (KCB) verantwoordelijk voor uitvoering van de nieuwe handelsnormen. "We moeten om de tafel met KCB om goede afspraken te maken. Is er capaciteit voor? Wat zijn de risicoprofielen. Er moet nog veel geregeld worden." De handel in groente en fruit heeft nog enkele maanden om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Onduidelijk is welke kant het opgaat.

Partijen kunnen afspreken de oude normen te handhaven. Klaassen: "Het wordt dan een private afspraak." Een alternatief zijn de internationale Unece-normen. Die geven voor 50 producten normen weer. DPA praat in Nederland met afzetorganisaties over eigen normen voor komkommers. Het is nog onduidelijk voor welke normen de partijen kiezen.

Het congres werd georganiseerd door de Duitse overheid en trok bezoekers uit 25 landen. Het Duits-Belgische initiatief om gezamenlijk tot een set handelsnormen te komen, staat nu op een laag pitje, weet Klaassen. "Daar is op het congres geen discussie over geweest."

Voor tien producten blijven de normen wel bestaan. Dat zijn de grootste handelsproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.