Home

Achtergrond

Uitvoerwaarde gft doorbreekt grens 8 miljard

De uitvoerwaarde van groente en fruit doorbrak in 2008 voor het eerst de grens van 8 miljard euro.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2007 en ligt bijna 20 procent hoger dan 2006, zo blijkt uit de statistieken van deze dienst. Het gaat om Nederlandse producten en doorgevoerde producten.

De uitvoerwaarde voor groente en wortels is met 5,2 miljard euro de belangrijkste categorie. De groei van vers en gedroogd fruit groeide het hardst (15 procent) naar drie miljard euro. Toch is de invoerwaarde van fruit hoger dan de exportwaarde. Voor groente en wortels is de exportwaarde 3,6 miljard euro groter dan de import. Groente draagt daardoor voor 10 procent bij aan het totale handelsoverschot voor Nederlandse land- en tuinbouw. Dat staat gelijk aan een aandeel van 6,5 procent van het totale handelsoverschot van de Nederlandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.