Home

Achtergrond 154 x bekeken

'Toename winkeldiefstallen door minderjarigen'

Het aantal winkeldiefstallen door minderjarigen neemt de laatste tijd toe.

Het Platform Detailhandel Nederland (PDN) schat dat jongeren onder de achttien op dit moment verantwoordelijk zijn voor 10 procent van alle winkeldiefstallen. De organisatie bevestigt daarmee de toename van het aantal delicten door minderjarigen waarover het Dagblad van het Noorden woensdag berichtte.

Het PDN baseert zijn uitspraken op signalen die het van winkeliers ontvangt. "We hebben het over aanzienlijk meer dan rolletjes drop'', aldus een zegsman. "Het gaat om kleding, elektronica, parfum, tabak, alles.'' Volgens een grove schatting zouden de winkeldiefstallen door minderjarigen ondernemers zeker 30 miljoen euro schade per jaar berokkenen. Het gaat dan om meer dan anderhalf miljoen vergrijpen per jaar.

Het Platform Detailhandel pleit voor een "gerichte totaalaanpak'' van het probleem door politie, justitie en vooral scholen. "Het gaat er vooral om dat er actie volgt na elk vergrijp'', stelt de woordvoerder. "Het moet duidelijk zijn dat diefstal niet wordt getolereerd.''

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) luidde eind vorig jaar al de noodklok over de opvallende toename van het aantal gewapende overvallen en bedreigingen in winkels en supermarkten. Volgens die organisatie krijgen winkeliers in het hele land steeds meer te maken met gewelddadige probleemjeugd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.