Home

Achtergrond 238 x bekeken 5 reacties

Toekomst voor boerderij met 'echt boerenleven'

Mensen die een boerderij bezoeken, verwachten daar het echte boerenleven te zien.

De boer en boerin moeten op het bedrijf wonen, er moeten dieren zijn en de bezoekers willen boerenproducten kunnen kopen.
Consumenten zoeken op een boerderij een gevoel van buitenleven en rust, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat de Animal Science Group van de Wageningen Universiteit heeft gedaan voor het ministerie van Landbouw.

Boerderijen die aan de romantische wens van de consument kunnen voldoen, hebben een toekomst in de multifunctionele landbouw. Ze moeten een ’oase van rust vormen in een maatschappij waarin mensen vervreemd raken van de natuur’, zo bevelen de onderzoekers
aan.

Uit ander onderzoek bleek al eerder dat mensen een irreëel idyllisch beeld hebben van wonen op een boerderij. Ook dit onderzoek naar zogenoemde Food & Fun boerderijen toont aan, dat bezoekers er als vanzelfsprekend van uitgaan dat ze een biologisch bedrijf bezoeken, ook als daar geen sprake van is. Ze denken ook dat kleine bedrijven extra gezond en leuk zijn, terwijl die boerderijen met Food & Fun beginnen om het hoofd boven water te houden.

Veel agrariërs willen hun bedrijf openstellen om de kloof tussen stad en platteland te dichten. De onderzoekers denken dat multifunctionele landbouw daarvoor geschikt is, maar waarschuwen dat bezoekers de commerciële kant van het boerenbedrijf niet willen zien. Er zit meer toekomst in kinderopvang, educatie, recreatie en natuur- en landschapsbeheer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  Gek he, als die commerciele kant betekend dat zo goedkoop moet worden geproduceerd dat het milieu er onder te lijden heeft. Gangbare moderne landbouw maakt meer kapot dan je lief is. Het is echt te hopen dat die uitstootarme koestallen haalbaar en betaalbaar zullen zijn, alles moeten er nog heel wat boeren verdwijnen. Voor elke grote uitbreiding een collega stoppen.

 • no-profile-image

  de boerin

  Als je aan burgers uitlegt dat je best biologisch wilt boeren, maar dan een meer grond tot je beschikking moet hebben omdat anders de opbrengst van de gewassen onvoldoende is voor de voedervoorziening van je melkvee, snappen ze het meteen. Zolang bijpachten niet mogenlijk is en bijkopen niet rendabel snapt de stomste burger (en boer) de keuze voor al dan niet biologisch boeren.

 • no-profile-image

  catrien weijers

  het echte boerenleven?? Door welke bril wordt het je aangeboden en door welke bril wil je het zien.Boeren die aangesloten zijn bij Boerenwijs, laten kinderen zien wat in hun ogen echt op een boerderij gebeurd,hoe er gewerkt en geleefd wordt, daar kun je genieten, leren en zelfs rust vinden tussen de dieren, de komkommerplanten,fruitbomen.Dus geen romantiek,maar realiteit

 • no-profile-image

  oase van

  Een boerenbedrijf als oase van rust?? Met deze huidig wet en regelgeving al lang niet meer haalbaar. Ga je dan ook nog multifunctioneel beginnnen dan zie ik eerder een orkaan (lees regels) voorbij komen dan de rust.

 • no-profile-image

  gert

  veel burgers willen graag het boerenleven van vroeger beleven,maar zien de commerciele kant niet van het boerenleven

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.