Home

Achtergrond 386 x bekeken 7 reacties

Toch nabetaling voor leden FrieslandCampina

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina ontvangen over 2008 toch een nabetaling, ondanks de hoge melkprijs over 2008.

Dit zei financieel directeur Kees Gielen bij de presentatie van de resultaten over het voorbije jaar. De leden van het voormalige Campina ontvangen 74 cent per honderd kilo melk op het ontvangen voorschot, de leden van het oude Friesland Foods ontvangen € 1,12 per honderd kilo melk nabetaling. Van deze bedragen bestaat steeds 48 cent uit een prestatietoeslag en in het geval van Campina uit 26 cent nabetaling. In het geval van Friesland Foods is de nabetaling 64 cent.

De verschillen in nabetaling komen doordat Friesland Foods vorig jaar een lagere voorschotprijs heeft uitbetaald dan Campina. Campina heeft vorig jaar als voorschot 98 procent van de melkprijs betaald, Friesland Foods 96,9 procent, aldus Gielen. De garantieprijs is vastgesteld op € 35,89 per honderd kilo. Dit is volgens FrieslandCampina ook de werkelijk uitbetaalde prijs. Daar gaan, anders dan bij de maandelijkse garantieprijzen geen inhoudingen meer van af, stelt het bedrijf. Bovenop de garantieprijs komt nog een prestatietoeslag van 48 cent.

Volgens berekeningen van het Agrarisch Dagblad hebben de voormalige Campina-leden al een gemiddeld voorschot van € 35,33 per 100 kilo ontvangen, die van Friesland Foods € 35,03. Netto ontvangen ze over 2008 dan achtereenvolgens nog 94 cent (46 cent nabetaling en 48 cent prestatietoeslag) en 134 cent (86 cent nabetaling en 48 cent prestatietoeslag) per 100 kilo uitgekeerd.

Volgens FrieslandCampina betaalde het concern de leden een 4,4 procent hogere melkprijs dan over 2007 en werd vorig jaar de hoogste melkprijs uitgekeerd sinds 1990. De omzet van FrieslandCampina steeg vorig jaar van 9 naar 9,45 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde van 373 miljoen euro naar 248 miljoen en de winst ging omlaag van 256 naar 135 miljoen euro.


Lees ook: FrieslandCampina betaalt over 2008 melkprijs van € 36,37

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D van de G

  Graag ook even transparantie over de uitbetaalde bonussen aan de top. 3, 8 miljoen was gangbaar voor Tiny Sanders. Máár toen was het resultaat nog redelijk.

 • no-profile-image

  De Boer

  Campina heeft haar schoolmelk prijs net verhoogd tot 35 cent per 250 ml...dat is gewoon 1,40 per liter! Reden: de verhoogde grondstofprijs!?!?!?! Wat zit er dan allemaal in schoolmelk?
  En hoeveel is die prijs verhoogd de laatste tijd???

 • no-profile-image

  Ank v G

  Jammer dat AGD de andere berichten met de kritische geluiden op FrieslandCampina zo snel van de site haalt. Men gaat de integriteit van deze site snel in twijfel trekken. De invloed van de leden op de cooperatie FC is al bijna uitgeschakeld. Leden mvh. moeten juist nu zich kunnen bundelen om de verrijking aan de top over onze ruggen tegen te houden. Het is toch te gek voor woorden dat topmensen weer bonussen voor 3 á 4 MILJOEN mee naar huis slepen.

 • no-profile-image

  HvR

  ?? Hoe lang werd hier niet gemekkert dat er waarschijnlijk geen nabetaling kwam zoals in Nieuw-Zeeland? Krijg je een nabetaling van enige omvang nnml. 3% bij RFF en 2% bij Campina, is het weer niet goed.

 • no-profile-image

  Klaas

  We weten in Nederland wat de topmannen van Shell, KPN,Ned.Bank ,etc. verdienen, maar wat de topmensen van onze eigen cooperatie innen is super geheim, dit is toch vreemd. Kunnen we ook moeilijk beoordelen of dit voldoende is.

 • no-profile-image

  AG

  Destijds kreeg T.Sanders 3,8 MILJOEN aan bonussen, naast een salaris van 1 mln. Kun je nagaan wat er nu naar de top gaat. Maar met deze desastreuze resultatten, lijkt het me niet meer dan normaal dat ze die inleveren!!!

 • no-profile-image

  melk

  ank helemaal mee eens personeel van ing geeft de bonus terug .en minder personeel en meer loonuitgaven dat is verschrikkelijk dat er zo n (cooperatie) bestaat dat de top spekt en de leveransier mer een 22 cent wegzet

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.