Home

Achtergrond 160 x bekeken

Tipgever wist details over aanslagen Madrid

De vrouw die de politie vorige week waarschuwde voor een terreuraanslag in Amsterdam, wist "bijzonderheden'' te melden over de aanslagen in Madrid die "normaliter niemand weet''.

Dat zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten maandag in de Volkskrant. Het telefoontje van de vrouw kwam precies vijf jaar na die aanslagen door Marokkaanse terroristen op forensentreinen in Madrid, waarbij 191 mensen om het leven kwamen. Ook dat was aanleiding om de waarschuwing van de vrouw serieus te nemen. "De symboliek van die datum is eveneens belangrijk als het om terrorisme gaat'', aldus Welten hierover.

Het telefoongesprek met de vrouw duurde ruim tien minuten en was volgens Welten bijna te vergelijken met een verhoor. De vrouw gaf precies door in welke winkels aan de Arena Boulevard drie mannen die donderdag explosieven zouden laten ontploffen en spelde de door haar genoemde namen.

Het telefoontje van de vrouw was aanleiding voor de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) om tot actie over te gaan. De winkels gingen dicht, het gebied werd ontruimd en later op de dag werden in Amsterdam zeven mensen gearresteerd. De volgende dag, vrijdag, werden deze mensen weer vrijgelaten. Ze worden niet langer verdacht van terroristische activiteiten. Over de kritiek op het politieoptreden zegt Welten: "Voorspelbare menselijke kortzichtigheid.''

Volgens de politiechef is de zaak nog niet gesloten. De politie blijft zoeken naar de vrouw van het telefoontje en de door haar genoemde drie mannen. De recherche heeft kunnen vaststellen dat de vrouw belde vanuit Brussel met een prepaid mobiele telefoon. Ze sprak Nederlands met een Frans accent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.