Home

Achtergrond 252 x bekeken

Teelten onderzoeken strategie residuen

Voor steeds meer teelten in met name de vollegrond wordt onderzocht hoe het best aan de extra residu-eisen van supermarkten kan worden voldaan.

Via het Productschap Tuinbouw (PT) is al onderzoek gedaan naar aardbeien en loopt onderzoek naar witlof, maar zijn aanvragen voor dergelijk onderzoek gedaan door teelten als bleekselderij en andijvie, laat een woordvoerder weten.

Proeftuin Zwaagdijk onderzoekt of witloftelers kunnen voldoen aan de extra residu-eisen van supermarkten bij maximale inzet van middelen. In de test wordt tweemaal witlof getrokken waarbij alle toegelaten middelen volgens het etiket in de maximale dosering worden toegepast.

Ook kijken onderzoekers naar verschillende strategieën. "Sommige telers gebruiken zo min mogelijk middelen. Het risico is dan dat je bij resistentie meer moet gebruiken."

De strategie om veel verschillende middelen te gebruiken kent ook risico’s, omdat enkele afnemers een maximum stellen aan de som van restwaardes. Een strategie voorkomt dure extra labtests.

Of registreer je om te kunnen reageren.