Home

Achtergrond

Tarwe heeft winter goed doorstaan

De tarwe is over het algemeen goed de winter doorgekomen.

De standdichtheid is in orde en de gewasstand is voldoende gelijkmatig. Een enkel perceel heeft een holle stand. De wintertarwe is door het warme weer van de laatste dagen goed op kleur gekomen.

Deze conclusie trekt Bayer CropScience uit de eerste tarwemonitoring van dit seizoen. De producent van gewasbeschermingsmiddelen controleert regelmatig 57 wintertarwepercelen verspreid over het land.

Septoria

Bayer CropScience vond op zes percelen geen septoria. De andere percelen zijn in meer of mindere mate besmet. Technisch adviseur Harm Groeneweg ziet een verband met de zaaidatum. "Vroeg gezaaide percelen zijn meer ontwikkeld de winter ingegaan. Daar zie je op de oudste bladeren een aantasting door septoria. Maar er is geen sprake van een zware ziektedruk in deze tijd van het jaar. Het hangt af van het weer hoe de septoria aantastingen zich ontwikkelen. Als het veel regent wordt nieuw blad eerder besmet. Droog weer gaat infecties tegen."

In de vroeger gezaaide tarwe is 50 tot 100 procent van de planten aangetast door septoria. In de later gezaaide percelen varieert dat van 0 tot 50 procent, blijkt uit de monitoring. Gemiddeld is 5 procent van het bladoppervlakte aangetast door septoria.

In twee percelen heeft Bayer CropScience meeldauw gevonden, de rest van de percelen is vrij van de schimmelziekte. Op beide percelen was 60 procent van de planten aangetast. Gele roest is nog nergens gevonden. Ook bruine roest is afwezig. Deze schimmel kan niet tegen vorst.

Of registreer je om te kunnen reageren.