Home

Achtergrond

Tarieven energiebedrijven per 1 juli fors omlaag

Nederlanders hoeven per 1 juli aanzienlijk minder voor hun gas en stroom te betalen. Dat komt door de flinke vermindering van de olieprijs.

Bij Nuon gaat de gasprijs volgens een woordvoerster per 1 juli met 35 procent omlaag. Voor elektriciteit hoeven de klanten van het bedrijf vanaf 1 juli 5 procent minder te betalen. Dat komt per huishouden met een gemiddeld energieverbruik neer op een verlaging van de energierekening met minimaal 300 euro per jaar. Dat de gasrekening meer daalt dan de elektriciteitsrekening komt door het sterkere verband tussen de olieprijs en de gasrekening dan die tussen stroom en olieprijs.

De gemiddelde klant van Eneco die zowel gas als elektriciteit van het bedrijf afnemen, mag er volgens een woordvoerder op vertrouwen per 1 juli ongeveer 320 euro per jaar minder aan gas en elektriciteit kwijt te zijn. De afnemers van gas gaan 34 procent minder betalen. De klanten die voor hun stroom van het bedrijf afhankelijk zijn, zien de prijs met 7 procent dalen. De woordvoerder beklemtoont dat de daling van de energierekening niet onverwacht komt. Klanten kregen al eind vorig jaar te horen dat de prijzen per 1 juli zouden dalen. De meeste Enecoklanten hebben geen vast contract voor één of drie jaar afgesloten. Wie dat wel heeft gedaan en zijn contract op 1 april vernieuwt, ziet de energierekening met ingang van die dag met gemiddeld 20 procent dalen.

De woordvoerder van Essent zei op basis van dit moment een vergelijkbare prijsdaling te verwachten. Het derde grote energiebedrijf van Nederland maakt de exacte tarieven in de aanloop naar juli bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.