Home

Achtergrond 691 x bekeken 8 reacties

Taco werft groentetelers voor verwerker Coroos

Groothandelsbedrijf Taco Agro werft akkerbouwers in Flevoland voor de teelt van industriegroenten.

Taco doet dat op verzoek van verwerker Coroos. Dat blijkt uit een brief die Taco heeft gestuurd naar akkerbouwers in Flevoland.

Coroos en de Coöperatieve Verzendhandel zijn niet tot overeenstemming gekomen over de teeltcontracten voor erwten en sperziebonen. Daardoor vervalt een oppervlakte van 1.000 hectare erwten en 500 hectare sperziebonen. Er zijn driehonderd telers aangesloten bij de Verzendhandel in Dronten. Coroos heeft aangegeven een deel van de teelt naar het buitenland te plaatsen.

Coroos wil echter de teelt in Flevoland behouden, blijkt uit de brief van Taco, een groothandelsbedrijf uit het Limburgse Meterik. "Coroos heeft besloten Taco Agro te vragen om de mogelijkheid te bekijken om een deel van de teelt van conserven in Flevoland onder te brengen. Hierdoor kan toch een beperkt gedeelte van de teelt van doperwten en sperziebonen voor Flevoland behouden blijven."

Samenwerking

Taco is een samenwerking aangegaan met Ten Brinke uit Creil, een teeltbegeleidingsbureau voor de akkerbouw. Ten Brinke ondersteunt Taco bij het contracteren en geeft de teler gedurende de teelt adviezen. Voor het zaaien en oogsten verwijst Taco naar loonbedrijf Breure in Swifterbant.

Taco is al 35 jaar actief als commissionair voor de teelten van erwten, bonen, spinazie en wortelen. Dat gebeurt in Limburg, Brabant en het Duitse Rheinland, meldt het bedrijf. Het bedrijf heeft afzet in Nederland, België en Duitsland.

Jaap Maarsingh, voorzitter van de LTO-afdeling Flevoland en lid van de Coöperatieve Verzendhandel, vindt de opstelling van de telers bij de Verzendhandel uniek. "Het is goed dat ze de rug recht hebben gehouden. Telers moeten een marge kunnen verdienen. Het is aan de ondernemers zelf om te beoordelen of ze met Taco in zee willen gaan. Ik ga het gat in het bouwplan waarschijnlijk met zomergraan opvullen." Taco wil geen nadere toelichting geven op de brief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dikke dik

  Pure lijkenpikkerij. Als deze twee ook hun poot stijf hadden gehouden, dan had er het heel anders uitgezien Dan hadden we meer te besteden in heel de keten. Hoop dat telers niet gaan telen voor deze twee, want dan is het einde zoek. Voor iedereen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Interessant, voor aardappels wordt geprobeerd een afzetorganisatie op te zetten. voor conserven wordt geprobeerd om hem af te breken, althans door de industrie. het is ook een kwestie van opvoeden. een aantal jaren geleden werd bij een collega spinazie afgekeurd omdat er een slak in een container gevonden was. Het bleek dat er op de fabriek een achterstand was ontstaan door technische problemen. Het kwam ze beter uit om enkele vrachten af te keuren. De teeltbegeleider vroeg ik of zo'n fabriek volgend jaar ook nog mocht verwerken. Zijn antwoord was bevestigend, zo gaan zaken nu eenmaal. Maar op zo'n manier wordt asociaal gedrag beloond. Dus als er eens een mogelijkheid is om het af te straffen moet je daar gebruik van maken. Ik wil reageren naar Taco dat ik wel overweeg om industriegroentes te telen, maar dat ik niet overweeg om dat bij hen te doen. En als ze dan de keuze maken naar andere landen te gaan? Ik gun onze cololega's alle productie ver beneden de kostprijs.

 • no-profile-image

  verzendhandelteler

  boycotten en brandmerken....
  dat is een manier om coroos, taco, rijko en met hen heulende boeren te laten voelen dat ze met besmet werk bezig zijn... wat is het beste? telers die in zee gaan met coroos buiten de verzendhandel om, structureel en systematisch negeren, doodzwijgen, zwart maken... laat ze maar voelen en merken dat ze kortzichtig bezig zijn...

 • no-profile-image

  fred

  We zijn zo trots op rijko en Taco. lijkt me fantastisch om daar te werken. Zijn zo een beetje grafschenners tesamen met coroos. Het klopt dat iedereen zelf ondernemer is. Maar net zoals de telers van de cv die een afspraak maakte om een bepaalde prijs aan te houden hebben de handelaren met elkaar dat ook afgesproken. Allen Rijko en Taco hebben de 2 andere besodemieterd om door de knieen te gaan. Een laffe zaak. Door deze 2 bedrijven staat nu ook de deur open voor de andre verwerkers om de prijzen fors te laten dalen. Het is allemaal de schuld van Rijko en Taco. Ze hebben gewoon gewacht toen iedereen rond was. Bedankt heren grafschenners!!! Fijn om daar te werken.

 • no-profile-image

  cv teler

  Blijf solidair met de verzendhandel en Laarakker laat je geen contract aanpraten met mooie woorden deze is nog minder dan 21% verlaging bij cv en wat te denken als de erwten te hard zijn na een warm weekend wie betaald de schade dan vergoed taco alles of zie je ze dan niet weer afkeuring bij fabriek Breure heeft dan wel wat verdient met oogsten

 • no-profile-image

  boerpiet

  Dikke dik, dat zeg je inderdaad erg goed, dan zag het er heel anders uit. Weet je hoe? Dan zouden er dit jaar helemaal geen industriegroentes meer geteeld worden in Nederland!!! Denk gewoon aan je eigen bedrijf, en beslis of je wel of niet wil telen, is toch heel eenvoudig? Maar ga aub niet voor anderen denken/beslissen wat een ander het beste kan gaan doen. Ik denk dat deze dat goed voor zich zelf kunnen beslissen. Een goed jaar allen!!

 • no-profile-image

  boerke

  Misschien een forum oprichten voor naamsvermelding van hen die menen met deze lijkenpikkers zaken te moeten doen en wel telen.

 • no-profile-image

  Nederlander

  Heren,

  Laat iedereen zelf weten wat hij wil telen, dat is ondernemerschap. Wees blij want als ik alles lees wat op internet staat bestaatd e cv volgend jaar dan nog. Succes met de teelt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.