Home

Achtergrond 194 x bekeken

Sudan zet AzG Darfur uit

De regering van Sudan heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) opgedragen onmiddellijk de westelijke regio Darfur te verlaten.

Dat heeft de internationale hulporganisatie woensdag laten weten. Een van de getroffen onderdelen is de Nederlandse tak van AzG, aldus een woordvoerster. De dertien medewerkers in het gebied, onder wie drie Nederlanders, worden naar de Sudanese hoofdstad Khartoum overgebracht.

Ook de Franse afdeling van de organisatie, Médecins sans Frontières (MSF), trekt haar personeel terug uit Darfur na het bevel tot vertrek. "De regering heeft MSF bevolen al het internationale personeel te evacueren uit een aantal projecten in het westen en zuiden van Darfur'', staat op de website van MSF.

Khartoum stelde niet in staat te zijn de veiligheid van de hulpverleners te kunnen garanderen door het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) over de Sudanese president Omar al-Bashir, aldus MSF. Het ICC in Den Haag maakte woensdagmiddag bekend dat de rechters een arrestatiebevel tegen het staatshoofd hebben uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Dinsdag heeft MSF zeventig mensen, onder wie buitenlanders en Sudanezen die niet uit Darfur komen, teruggetrokken uit vier plaatsen in het gebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.